Voeding bij nachtdialyse

Ondanks het langer en vaker dialyseren is nachtelijke hemodialyse nog steeds niet hetzelfde als een gewone nierfunctie. Daarom blijven voeding en vocht een punt van aandacht.

 • Ondanks dat u langer en vaker dialyseert werkt nachtelijke hemodialyse nog steeds niet hetzelfde als een gewone nierfunctie. Daarom blijven voeding en vocht een punt van aandacht.

  lees meer


  Dieet

  Doordat u langer en vaker gaat dialyseren worden er meer afvalstoffen en vocht uit uw lichaam verwijderd. Hierdoor voelt u zich beter, uw eetlust neemt waarschijnlijk toe en het eten smaakt weer beter. Bij nachtelijke hemodialyse worden bloedwaarden nagestreefd die meer overeenkomen met niet-dialyse patiënten. Dit is beter voor uw gezondheid. Ondanks dat u langer en vaker dialyseert werkt nachtelijke hemodialyse nog steeds niet hetzelfde als een gewone nierfunctie. Daarom blijven voeding en vocht een punt van aandacht.

 • Eiwit

  Voor u is voeding met voldoende eiwit van belang. Eiwitten zijn belangrijke voedingstoffen voor uw lichaam. Het zijn de bouwstenen van de lichaamscellen. Door natuurlijke slijtage heeft uw lichaam dagelijks eiwitten nodig. Daarnaast is door de dialysebehandeling uw eiwitbehoefte verhoogd. De diëtist geeft aan wat uw dagelijkse eiwitbehoefte is. Eiwitrijke producten zijn onder andere vlees, vis, kip, vleeswaren, kaas, melk(producten) en noten.

 • Fosfaat

  Door de nachtelijke hemodialyse wordt meer fosfaat uitgedialyseerd. Het streven is om het fosfaatgehalte in uw bloed (serumfosfaatgehalte) onder de 1,5 mmol/l te houden en het liefst zoveel mogelijk richting normaal waarden. De  normale waarde van serumfosfaat ligt tussen 0,8-1,3 mmol/l. Afhankelijk van de bloeduitslagen worden de fosfaatbinders bijgesteld en kan de voeding worden aangepast. Vaak zijn er alleen in het weekend nog fosfaatbinders nodig.
   

 • Kalium

  Kalium is een mineraal dat in vrijwel alle voedingmiddelen voorkomt. Een kaliumbeperking blijft bij nachtelijke hemodialyse nodig. Het streven is om het serumkaliumgehalte lager te houden dan bij ‘gewone’ hemodialyse, namelijk maximaal 5.0 mmol/l. Een kaliumbeperking van maximaal 3000 mg is waarschijnlijk streng genoeg. U heeft dan iets meer mogelijkheden in uw voeding. U kunt bijvoorbeeld iets meer fruit of grotere portie groente eten. Met echte kaliumrijke producten zoals vruchtensappen, noten en chocolade zult u wel op moeten blijven letten.
   

 • Natrium

  Natrium is een onderdeel van keukenzout, natriumchloride. Ook bij nachtelijke hemodialyse is het belangrijk om niet teveel zout te gebruiken. Als u weinig zout inneemt krijgt u minder dorst waardoor u de vochtbeperking beter kunt volhouden. Het advies is een voeding met minder zout, oftewel een lichte natriumbeperking. Een lichte natriumbeperking wil zeggen: koken zonder zout, nergens zout aan toevoegen en geen gebruik maken van bijvoorbeeld kant-en-klaar producten en bouillonpoeders. U mag wel gewoon brood en beleg gebruiken, mits niet te zout. Liever geen vleeswaren die veel zout bevatten zoals worstsoorten, rookvlees, gerookte vis, haring.

  Producten met minder zout (natrium) bevatten vaak extra kalium. Halvazout, mineraalzout of dieetzout bevatten minder natrium dan gewoon keukenzout, maar bevatten meer en soms veel kalium. Dit geldt ook voor verschillende natriumarme producten, zoals natriumbeperkte sojasaus. Natriumarme producten met kalium mag u niet gebruiken bij een kaliumbeperkt dieet.

 • Vocht

  Het streven is om tussen 2 dialysebehandelingen niet meer dan 2 kg aan te komen. Hoe minder vocht er onttrokken hoeft te worden, des te beter het is voor uw lichaam. Doordat u met nachtelijke centrum dialyse vaker dialyseert heeft u meer ruimte binnen uw dieet en vochtbeperking. Vooral in het weekend, dinsdag en woensdag moet u goed op uw vochtinname letten.

Gezonde voeding

Een goede voeding is een gevarieerde voeding met weinig verzadigd vet, voldoende onverzadigde vetzuren en voldoende voedingsvezels.

lees meer

Gezonde voeding

Een goede voeding is een gevarieerde voeding met weinig verzadigd vet, voldoende onverzadigde vetzuren en voldoende voedingsvezels. Voor volwassen dialysepatiënten is het van belang om, naast een gezonde voeding, voldoene eiwit te gebruiken. Dit kan door:
• Ruime porties vlees, vis of gevolgelte.
• Royaal hartig beleg op brood.
• Eventueel meer zuivelproducten te gebruiken.

Onverzadigd vet is goed voor uw bloedvaten. Deze vetten zitten in vloeibare vetsoorten, dieetmargarine, dieethalvarine, vloeibare dieetbak- en braad, zonnebloemolie en alle soorten olie. Gebruik zoveel mogelijk voedingsmiddelen met onverzadigd vet in plaats van producten met verzadigd vet. Bij een te lage calorie-inname of ondervoeding kunnen volvette natuurlijke producten zinvol zijn.

Vitaminen- en mineralensupplement

Bij de nachtelijke hemodialyse krijgt u, net zoals bij ‘gewone’ hemodialyse, een speciaal vitamine- en mineralensupplement dat geschikt is voor dialysepatiënten. Deze verstrekt de dialyseafdeling aan u.

Voedings­toestand

Door een goede voedingstoestand heeft u meer weerstand tegen infecties, is uw herstel sneller en verdraagt u dialyses beter. Om in een goede voedingstoestand te blijven is het belangrijk dat u voldoende eet en regelmatig beweegt.

lees meer

Voedings­toestand

Een goede voedingstoestand is een voorwaarde om gezond te blijven. Door een goede voedingstoestand heeft u meer weerstand tegen infecties, is uw herstel sneller en verdraagt u dialyses beter. U kunt een goede voedingstoestand bereiken als uw voeding elke dag voldoende eiwitten en energie bevat.

Op de dialyse beoordelen we twee keer per jaar uw voedingstoestand door de SGA-bepaling (Subjective Global Assessment). Bij ongewenst gewichtsverlies is de balans verstoord en krijgt uw lichaam te weinig energie binnen of zijn er grote verliezen, zoals bij grote wonden en diarree. Door het dialyseren gaan er ook goede voedingstoffen en onderdelen van de eiwitten verloren waardoor de balans verstoord kan zijn. Gewichtsverlies leidt tot een verlies van spiermassa en slechtere voedingstoestand. Met gewichtsverlies bedoelen we een daling van uw streefgewicht, of drooggewicht. We bedoelen niet het gewicht dat u verliest tijdens de dialyse. Om in een goede voedingstoestand te blijven is het belangrijk dat u voldoende eet en regelmatig beweegt.
Naast gewichtverlies kunt u ook in een slechte voedingstoestand zijn door een te lage eiwitinname. U kunt dan nog een normaal gewicht hebben, maar wel een eiwitondervoeding. Ook met overgewicht kunt u een eiwitondervoeding hebben.

Diëtist

1 keer per half jaar heeft u een consult bij de diëtist van de dialyse om uw voeding te
evalueren. Bij ongewenst gewichtsverlies, voedingsproblemen of vragen vindt er vaker een consult plaats.

Nachtdialyse

De nachtdialyse is een hemodialysebehandeling die een aantal nachten per week plaatsvindt.

lees meer