Centrum voor Vroege Hart- en Vaatziekten

Hart- en vaatziekten komen vooral voor bij patiënten boven de 50 jaar. Slechts 1 op de 10 herseninfarcten en 1 op de 20 hartinfarcten ontstaan bij mensen onder de 50 jaar. De zorg voor hart- en vaatpatiënten is daardoor vooral gericht op oudere patiënten. Het Radboudumc vindt het belangrijk om ook de zorg voor de groep jongere patiënten te verbeteren.

Over het centrum

Het Radboudumc vindt het belangrijk om ook de zorg voor de groep jongere patiënten te verbeteren. Hierom is het Centrum voor Vroege Hart en Vaatziekten opgericht.

lees meer

Over het centrum

Centrum voor Vroege Hart- en Vaatziekten

Het Radboudumc vindt het belangrijk om ook de zorg voor de groep jongere patiënten te verbeteren. Hierom is het Centrum voor Vroege Hart en Vaatziekten opgericht. Het spreekuur is een nauwe samenwerking tussen de afdelingen neurologie, interne geneeskunde en cardiologie van het Radboudumc te Nijmegen. Onze drijfveren achter dit initiatief zijn:

  • Bij jonge patiënten met hart- en vaatziekten is er soms een andere oorzaak dan de bekende risicofactoren voor atherosclerose. Daarom bespreken wij elke jonge patiënt in ons multidisciplinaire overleg.
  • De meeste onderzoeken naar de gevolgen en behandeling van patiënten met hart- en vaatziekten worden gedaan bij oudere patiënten. Door systematisch gegevens van jonge patiënten te verzamelen, krijgen we meer inzicht in de gevolgen en behandelingen van hart- en vaatziekten bij deze jonge patiënten.
  • Jonge patiënten met hart- en vaatziekten lopen soms tegen andere dingen aan dan oudere patiënten. Bijvoorbeeld problemen binnen het gezin, gezinsplanning, zwangerschap, hervatten van werk, sporten, hypotheken, etc. De verpleegkundig specialist gaat tijdens een gesprek uitgebreid in op problemen die de jonge patiënt ervaart.

Contact

Verpleegkundig specialist
Karin Kanselaar
(024) 361 66 00

stel een vraag

Aandoeningen

De meest bekende hart- en vaatziekten zijn het hartinfarct, het herseninfarct en vaatlijden van in de benen (etalagebenen). Deze hart- en vaatziekten worden meestal veroorzaakt door atherosclerose (aderverkalking).


Mijn afspraak

Het spreekuur bestaat onder andere uit een afspraak met de neuroloog en met de verpleegkundig specialist.

lees meer

Mijn afspraak

De afspraak is een multidisciplinair spreekuur dat onder andere bestaat uit een afspraak met de neuroloog en met de verpleegkundig specialist. De neuroloog besteedt vooral aandacht aan de oorzaken van uw herseninfarct, hersenbloeding of TIA. De verpleegkundig specialist gaat in op de gevolgen die dit heeft op het dagelijks functioneren en uw omgeving. Ook gaat de verpleekundig specialist in op leeftijdspecifieke klachten.

Het is mogelijk dat u aansluitend naar het spreekuur van de vasculair geneeskundige gaat op de polikliniek Neurologie (als dit het geval is, staat dit op de uitnodiging). Vasculair geneeskundigen zijn internisten die gespecialiseerd zijn in hart- en vaatziekten. Als het nodig is om de oorzaak van een herseninfarct, hersenbloeding of TIA verder te onderzoeken, wordt er op de polikliniek ook bloed geprikt en een hartfilmpje gemaakt. Daarnaast bespreekt een gespecialiseerd verpleegkundige uitgebreid met u de mogelijke leefstijlgerelateerde oorzaken, zoals roken, drugs, alcohol, bewegen, overgewicht en hoge bloeddruk.

Hoe kan ik me voorbereiden?

Voorgaand aan de afspraak krijgt u een digitale vragenlijst toegestuurd met verschillende onderwerpen die vaak voorkomen bij (jonge) patiënten die een herseninfarct, hersenbloeding of TIA hebben doorgemaakt.

lees meer

Hoe kan ik me voorbereiden?

In de levensfase waarin u zich bevindt, heeft een hart- of vaatziekte vaak grote gevolgen. Deze gevolgen staan vaak nog los van de lichamelijke klachten of beperkingen die u ervaart. Soms spelen er psychische problemen, zoals somberheid of angst. Misschien heeft u vragen over uw opleiding of werk, over uw relatie of gezin. Voor het gesprek krijgt u een digitale vragenlijst toegestuurd met verschillende onderwerpen die vaak voorkomen bij (jonge) patiënten die een herseninfarct, hersenbloeding of TIA hebben doorgemaakt. U vindt hier ook ruimte om alvast andere vragen of opmerkingen op te schrijven. Deze vragen kunt u dan allemaal bespreken met de neuroloog en verpleegkundig specialist. Om er zeker van te zijn dat alles wat u wilt bespreken aan bod komt, kunt u hierop aangeven over welke onderwerpen u graag meer informatie wilt krijgen.

Deze digitale vragenlijst ontvangt u via mijnRadboud of een link op de afsprakenbrief.

Risicofactoren

Bekende risicofactoren voor atherosclerose zijn:

  • Hoge bloeddruk
  • Verhoogd cholesterol
  • Suikerziekte (diabetes)
  • Roken
  • Overgewicht
  • Weinig lichaamsbeweging

Route Hoe kom ik er?

Ingang: Ingang Oost
Route: 943

bekijk route

Route Hoe kom ik er?

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 EX Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 943

Onze mensen

inloggen