Wat is nachtdialyse?

De nachtdialyse is een hemodialysebehandeling die een aantal nachten per week plaatsvindt

lees meer

Wat is nachtdialyse?

Sinds 2005 is er in Nederland gestart met nachtdialyse. Het is een hemodialysebehandeling die een aantal nachten per week plaatsvindt. Uit ervaring van andere centra is gebleken dat de langere dialysetijd veel voordelen voor u kan hebben. Bijvoorbeeld: vermindering van medicatie, minder strenge dieetvoorschriften en een verbetering van het algemeen welbevinden. Ook hebt u overdag meer eigen tijd.

Behandeling

Er wordt 4 keer per week ’s nachts gedialyseerd oop zondag-, maandag-, woensdag- en donderdagnacht. Mensen die ’s nachts dialyseren worden om 22.45 uur en 23.15 uur op de zaal verwacht. De dialysebehandeling duurt 6 tot 8 uur. 

Er zijn twee dialyseverpleegkundigen die de behandeling uitvoeren. U zult begrijpen dat er ’s nachts geen artsenvisite wordt gelopen. Wel is de nefroloog telefonisch bereikbaar. U spreekt één keer per maand met een dialyseverpleegkundige en een nefroloog. Dit is in plaats van de gebruikelijke artsenvisite. Vanaf 05.45 uur begint het afsluiten van de dialyse. U kunt om uiterlijk 07.30 uur de afdeling verlaten.

Voordelen van nachtdialyse

Omdat de dialyse ‘s nachts over een groter aantal uren kan worden verspreid, wordt het bloed grondiger gereinigd en is het risico op overbelasting van het lichaam van de patiënt kleiner

lees meer

Voordelen van nachtdialyse

Nachtdialyse biedt ten opzichte van dialyse overdag nog meer voordelen. Omdat de dialyse ‘s nachts over een groter aantal uren kan worden verspreid, wordt het bloed grondiger gereinigd en is het risico op overbelasting van het lichaam van de patiënt kleiner. Het bloed wordt veel geleidelijker ontdaan van afvalstoffen en vocht. Het resultaat is een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van leven. De patiënten krijgen een betere conditie en voelen zich fitter. Daarnaast biedt nachtdialyse de jongere patiënten mogelijkheden om overdag weer aan het werk te kunnen.

Langere dialysetijd kan veel voordelen voor u hebben. Bijvoorbeeld vermindering van medicatie, minder strenge dieetvoorschriften en een verbetering van uw algemene gezondheid.

Voor wie?

Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat u gemotiveerd bent. U moet wel zelf mobiel genoeg zijn om uzelf te kunnen aan- en uitkleden. Ook is het een voorwaarde om stabiele dialysebehandelingen te hebben.

lees meer

Voor wie?

Om ’s nachts te gaan dialyseren moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
  • U bent goed mobiel en u kunt zich zelfstandig aan- en uitkleden.
  • U kunt zelfstandig wegen, uw bloeddruk meten en dit noteren op de daglijst.
  • U hebt over het algemeen stabiele dialyses.
  • U kunt zelfstandig de insteekopeningen van de shunt afdrukken.
  • U bent over het algemeen een goede slaper.
  • U heeft respect voor elkaars privacy en waarborgt de rust op zaal.

Voeding bij nachtdialyse

Ondanks het langer en vaker dialyseren is nachtelijke hemodialyse nog steeds niet hetzelfde als een gewone nierfunctie. Daarom blijven voeding en vocht een punt van aandacht.

lees meer

Intentie­verklaring

Voordat u start met nachtdialyse tekent u een intentieverklaring waarin u akkoord gaat met de gestelde voorwaarden

lees meer

Intentie­verklaring

Voordat u start met nachtdialyse tekent u een intentieverklaring waarin u akkoord gaat met de gestelde voorwaarden. Aangeraden wordt een proefperiode van twee maanden. Als de nachtdialyse u niet bevalt, kunt u na deze periode in overleg met de nefroloog terug naar de dagdialyse. U kunt dan geen aanspraak maken op dialysetijden en dialysedagen die u had voordat u aan de nachtdialyse begon.


Taxi regelen

De taxichauffeur zet u ’s avonds af bij de hoofdingang en ’s morgens kunt u opgehaald worden bij de achteringang van de dialyseafdeling. Omdat u vaste dialysetijden heeft, kunt u de taxi vooraf thuis regelen. Dan hoeft u niet ’s nachts op de afdeling te bellen.