

Over de afdeling Oogheelkunde
Op de afdeling Oogheelkunde wordt u behandeld aan aandoeningen van het oog en de omliggende organen.
Over onze afdelingOver de afdeling Oogheelkunde
Op de afdeling Oogheelkunde wordt u onderzocht en behandeld op aandoeningen van het oog en de omliggende organen. Zoals traanbuisjes, oogleden, oogkassen, oogzenuwen en oogspieren.Naast patiëntenzorg voor mensen met oogziekten, bieden wij onderwijs en onderzoek over het oog en de verschillende aandoeningen. Onze patiënten kunnen ook meedoen aan onderzoek.
Wij onderzoeken en behandelen alle oogziekten. Ook zeldzame of moeilijk te behandelen oogziekten. We behandelen u met medicijnen of met een operatie. U bespreekt met uw oogarts wat voor u de beste behandeling is.
Onze aandachtsgebieden
Wij zijn bijzonder gespecialiseerd in de behandeling van:- Netvliesaandoeningen (retina)
- Glaucoom
- Hoornvliesaandoeningen
- Staar
- Macula degeneratie

We gaan verhuizen
Vanaf maandag 4 juli heten wij u welkom in gebouw A. lees meer
Maatregelen coronavirus
Er gelden nog een beperkt aantal coronamaatregelen in het Radboudumc. Zo blijft het voor iedereen vanaf 9 jaar verplicht om een mondkapje te dragen. Ook vragen we u om een zelftest te doen voor u naar het ziekenhuis komt en alleen te komen als dat volgens de coronavragenlijst veilig is. lees meer
Polikliniek Oogheelkunde
Samen met u bepalen we wat de beste zorg en behandeling voor u is. Binnen onze polikliniek werken verschillende artsen, zoals co-assistenten, oogartsen (in opleiding), optometristen en technisch oogheelkundig assistenten.
lees meerGoed om te weten
-
Een optimale instelling van suikerziekte is gunstig voor het oog. Het ontstaan van vaatafwijkingen door suikerziekte wordt hiermee vertraagd.
-
Het binnen enkele dagen vervormd gaan zien van het beeld duidt op een aantasting van de gele vlek (centrum van het netvlies, ook macula genoemd). Deze aandoening heet maculadegeneratie.
lees meer
Maculadegeneratie
Het binnen enkele dagen vervormd gaan zien van het beeld duidt op een aantasting van de gele vlek (centrum van het netvlies, ook macula genoemd). Deze aandoening heet maculadegeneratie. Vocht bij de gele vlek maakt dat het beeld vervormd is. Een spoedconsult naar de oogarts is geboden. -
Nieuwe bewegende troebelingen en/of lichtflitsen en/of plotselinge uitval van het gezichtsveld opzij kunnen beginsymptomen van een netvliesloslating zijn.
lees meer
Netvliesloslating
Nieuwe bewegende troebelingen en/of lichtflitsen en/of plotselinge uitval van het gezichtsveld opzij kunnen beginsymptomen van een netvliesloslating zijn. Hoe eerder een netvliesloslating wordt ontdekt hoe groter de kans dat het centrum van het netvlies nog aanligt. Dit laatste maakt de prognose na de operatie beter.
Factoren die de kans op een netvliesloslating vergroten:- bijziendheid met name een hoge sterkte (boven de -6)
- als het andere oog al een netvliesloslating heeft gehad
- stomp oogtrauma
- netvliesloslating in de familie
- in het eerste jaar na een staaroperatie
-
Is bij iemand de diagnose glaucoom gesteld dan is het verstandig om de 1e graad familieleden op glaucoom te onderzoeken. Zij hebben meer kans op glaucoom.
-
Goede hygiëne bij het dragen van contactlenzen is belangrijk om een infectie van het hoornvlies te voorkomen.
lees meer
Contactlens
Goede hygiëne bij het dragen van contactlenzen is belangrijk om een infectie van het hoornvlies te voorkomen.
Een rood oog met pijn en/of een troebeling van het hoornvlies (met name bij dragers van nachtlenzen of zachte contactlenzen) kan duiden op een hoornvlies infectie. Een spoedconsult naar de oogarts is geboden. -
Een kind met een witte pupil moet met voorrang naar de oogarts.
-
Werkzaamheden waarbij grote krachten spelen zoals bijvoorbeeld het slaan met een ijzeren hamer op metaal / steen vragen om het dragen van een beschermbril.
-
Een stomp trauma van het oog kan leiden tot ernstige schade in het oog. Goed oogheelkundig onderzoek is noodzakelijk.
Uw bezoek
Heeft u binnenkort een afspraak bij de afdeling oogheelkunde? Lees dan hier hoe u zich kunt voorbereiden.
Meer over uw bezoekHerhaalrecept aanvragen
U kunt uw herhaalrecepten aanvragen via mijnRadboud. ga naar mijnRadboudTrialcentrum Oogheelkunde
Het trialcentrum is een gespecialiseerde eenheid binnen de afdeling Oogheelkunde die zich bezighoudt met klinisch wetenschappelijk onderzoek.
lees meerDeelbiobank Oogheelkunde
Het doel van de Radboud deelbiobank Oogheelkunde is inzicht te krijgen in factoren die bijdragen aan het ontstaan van verschillende oogziekten. Biomateriaal, zoals bloed en glasvocht, kan worden gebruikt om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren.
lees meerWaarvoor kunt u bij ons terecht?
Verwijsprocedure
De afdeling oogheelkunde van het Radboudumc heeft gekozen voor een duidelijk academisch profiel. Door deze keuze is het voor de afdeling oogheelkunde van het Radboudumc niet meer mogelijk om tweedelijns zorg te leveren.
Meer over de verwijzingVerwijsprocedure
De afdeling oogheelkunde van het Radboudumc heeft gekozen voor een duidelijk academisch profiel. Door deze keuze is het voor de afdeling oogheelkunde van het Radboudumc niet meer mogelijk om tweedelijns zorg te leveren. Wij willen namelijk absoluut vermijden dat we last resort / tertiaire patiënten moeten weigeren. Dit betekent dat wij voor nieuwe patiënten alleen verwijzingen via een oogarts aannemen en niet meer via de huisarts.
De oogarts verwijzingen worden beoordeeld door de dagsupervisor. Deze beoordeelt wanneer de afspraak moet plaatst vinden en welke aanvullende onderzoeken nodig zijn. De patiënt krijgt een oproep voor deze afspraak thuis gestuurd.
Onderwijs
De afdeling Oogheelkunde verzorgt onderwijs voor studenten, arts-assistenten in opleiding, huisartsen, oogartsen en verpleegkundigen.
meer over onderwijsOnderwijs
De afdeling Oogheelkunde verzorgt onderwijs voor studenten, arts-assistenten in opleiding, huisartsen, oogartsen en verpleegkundigen.
Opleiding Geneeskunde
Binnen de Opleiding Geneeskunde bieden we in de bachelorfase een uitgebreide kennismaking met algemene oogheelkunde. In de masterfase voorafgaand aan het coschap oogheelkunde krijgen studenten een gedurende een week een praktijkgerichte workshop oogheelkunde. Tijdens het coassistentschap leert de coassistent de opgedane kennis toe te passen in de dagelijkse praktijk. Coassistenten nemen deel aan de patiëntenzorg op de polikliniek en zijn aanwezig op de operatiekamers.
Opleiding Oogheelkunde
We leiden artsen in een vijfjarige opleiding op tot oogarts. Dat doen we volgens een in 2012 geheel herzien Lokaal Opleidingsplan, gebaseerd op de Modernisering Opleiding Oogheelkunde Nederland van de Medisch Specialisten Registratie Commissie. De arts-assistenten in opleiding tot specialist (AIOS oogheelkunde) werken onder supervisie van de staf oogheelkunde. Elke AIOS volgt een perifere praktijkstage in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.
Hbo-stages
Studenten aan hbo-opleidingen in de oogheelkunde kunnen bij ons stage lopen. We bieden stageplaatsen aan voor orthoptisten en optometristen.
Huisartsen
Aan huisartsen uit de regio bieden we postacademisch onderwijs. Deze jaarlijkse cursus omvat acht avonden, afgesloten met een examen voor het deelcertificaat oogheelkunde.
Oogartsen
De afdeling levert een bijdrage aan bij- en nascholingen van oogartsen via refereeravonden en jaarlijkse nascholingssymposia.
Verpleegkundigen en doktersassistenten
Voor oogheelkundig verpleegkundigen verzorgen we jaarlijks in Nijmegen een cursus.
Rijvaardigheid als u minder goed ziet
Vanwege een oogziekte kan er sprake zijn van een verminderde gezichtsscherpte en/of een afwijkend gezichtsveld. Deze beperkingen kunnen het veilig deelnemen aan het verkeer belemmeren. Bij storende dubbelbeelden is het wettelijk niet toegestaan om auto te rijden.
lees meerRijvaardigheid als u minder goed ziet
Rijgeschiktheid
Voor het besturen van een auto of motor is het belangrijk om goed te kunnen zien. Door een oogziekte kunt u een verminderde gezichtsscherpte en/of een afwijkend gezichtsveld hebben. Deze beperkingen kunnen het veilig deelnemen aan het verkeer belemmeren.
Voor een fiets, scootmobiel en brommer worden geen wettelijke eisen aan uw gezichtsvermogen gesteld. U bent zelf verantwoordelijk om als u niet goed kunt zien voorzichtig of niet aan het verkeer deel te nemen. Voor vrachtwagenchauffeurs gelden aparte wettelijke regels waarover uw bedrijfsarts u kan informeren. Bij storende dubbelbeelden is het wettelijk niet toegestaan om auto te rijden.
De Nederlandse wet laat het wel of niet melden van een gewijzigde gezondheidssituatie over aan de eigen verantwoordelijkheid van patiënten. Bij een ongeval loopt u het risico dat u verzekeringstechnisch zowel financieel als strafrechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld. Vraag daarom altijd aan uw oogarts of u met een verminderde gezichtsscherpte en/of afwijkend gezichtsveld nog voldoet aan de wettelijke eisen voor het autorijden. Uw oogarts adviseert u om oogaandoeningen met een verminderde gezichtsscherpte en/of een afwijkend gezichtsveld te melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Als u met 1 oog minder ziet, mag u na 3 maanden weer autorijden als u met het andere oog wel goed ziet.
Eigen verklaring
Een ‘gewijzigde gezondheidstoestand’ kunt u melden met het formulier ‘Eigen verklaring’. Dit kunt u bij het CBR op 2 manieren aanvragen:
• U kunt de Eigen verklaring downloaden via de website van het CBR. U heeft hiervoor uw DigiD nodig.
• U kunt de Eigen verklaring aanvragen bij uw eigen gemeente.
Wilt u weten of uw gezichtsbeperking uw rijvaardigheid beïnvloedt, dan kunt u dat opzoeken in de ‘Regeling eisen geschiktheid 2000’ van het CBR. Deze wet geldt in principe voor iedereen, ongeacht leeftijd. Vanaf 75 jaar krijgt u elke 5 jaar een medische keuring om uw rijbewijs te vernieuwen.
Meer informatie
Voor meer informatie over uw rijgeschiktheid kunt u terecht bij uw oogarts of bij het CBR.
Wetenschappelijk onderzoek
We verrichten klinisch en fundamenteel onderzoek naar ziekten van het netvlies.
meer over onderzoekWetenschappelijk onderzoek
We verrichten klinisch en fundamenteel onderzoek naar ziekten van het netvlies, in het bijzonder naar:- leeftijdsgebonden maculadegeneratie,
- centrale sereuze chorioretinopathy,
- erfelijke retinadystrofieën.
Onze afdeling is een officieel onderzoekscentrum van de Foundation Fighting Blindness USA, een belangrijke Amerikaanse subsidiegever voor onderzoek naar retinadystrofieën.
U vindt meer over ons onderzoek op onze Engelstalige research-pagina Ophthalmology.