Vloeien en plassen

Vloeien

In de baarmoeder zit een wond doordat de placenta van de wand is losgekomen. Door samentrekkingen van de baarmoeder worden de bloedvaten weer dichtgedrukt. In de 1e week na de bevalling heb je bloedverlies dat zoveel kan zijn als een flinke menstruatie. Daarna wordt het geleidelijk minder en binnen 6 weken is het meestal over. De eerste dagen kan je een stolsel verliezen, dat zo groot kan zijn als een vuist. Neem bij stolselverlies, aanhoudend ruim vloeien of riekende afscheiding contact op met je verloskundige of huisarts.

Plassen

Het is belangrijk dat je regelmatig uitplast, bijvoorbeeld voor elke voeding, omdat een volle blaas de baarmoeder verhindert om goed samen te trekken. Spoel in verband met de hygiëne altijd na met water, dit helpt ook tegen schrijnen. Eventueel kan je onder de douche plassen.
Belangrijk: waarschuw jouw verloskundige als je binnen zes uur na de bevalling nog niet kan plassen of steeds alleen maar kleine beetjes plast.

Menstruatie

Als je borstvoeding geeft is de kans groot dat je menstruatie pas na een aantal maanden op gang komt. De menstruatie komt meestal vanzelf weer op gang na het stoppen van de borstvoeding. Geef je geen borstvoeding dan komt de menstruatie vaak 6 tot 8 weken na de bevalling op gang.

Anticonceptie

Je kan snel na de bevalling weer zwanger worden, bespreek daarom de anticonceptie met je verloskundige of huisarts. Zeker bij kunstvoeding of bijvoeding. Maar ook bij borstvoeding bent je niet volledig beschermd.

Kraambedcontroles en nacontrole

Je bent uit het ziekenhuis ontslagen en zult nu de rest van je kraamtijd thuis doorbrengen. Aldaar zal je worden gecontroleerd door de kraamverzorgende en de verloskundige die in jouw regio werkzaam is.

lees meer

Kraambedcontroles en nacontrole

Kraambedcontroles en nacontrole

Je bent uit het ziekenhuis ontslagen en zult nu de rest van je kraamtijd thuis (of in het Ronald McDonaldhuis) doorbrengen. Aldaar zal je worden gecontroleerd door de kraamverzorgende en de verloskundige die in jouw regio werkzaam is. Deze verloskundige zal door ons worden gebeld, de kraamzorg zal je zelf moeten bellen om jullie thuiskomst te melden. Twee tot drie weken na de bevalling vindt een telefonische nacontrole plaats. In sommige gevallen kan de controle plaatsvinden bij de verloskundige in jouw regio. Hiervoor dien je zelf een afspraak te maken. Ook in dit geval krijg je een telefonische afspraak vanuit het Radboudumc. Wanneer je  tijdens de weken voor de nacontrole vragen heeft over de dagen rondom de bevalling, schrijf deze dan op. Het is geen probleem om deze te bespreken tijdens de nacontrole.

Algemeen

  • Het verwerken van de bevalling is zowel lichamelijk als emotioneel voor iedere vrouw anders. Belangrijk is om te luisteren naar je lichaam en voldoende rust te nemen. Probeer ‘s middags zo lang mogelijk te rusten.
  • Als je slaapproblemen hebt, geef dit dan door aan uw verloskundige of huisarts.
  • Het is normaal dat je na de bevalling emotioneel wat labiel bent, gemakkelijk huilt en overgevoelig reageert. Meestal gaat dat na een paar dagen vanzelf over. Als dit niet zo is, kunt u hierover contact opnemen met je huisarts of verloskundige
  • Door de zwangerschap zijn de banden van de baarmoeder uitgerekt en hebben tijd nodig om te herstellen. Til en rek daarom de eerste zes weken na de bevalling niet teveel (vul het babybadje bijvoorbeeld met emmers water).
  • Neem de eerste week twee keer per dag je lichaamstemperatuur op en daarna bij gevoel van koorts.
  • Breng jouw verloskundige of huisarts op de hoogte bij een temperatuursverhoging boven de 38 graden.


Hygiëne

Als gevolg van onder andere verminderde weerstand en bloedverlies ben je gevoeliger voor infecties. Hygiëne is daarom erg belangrijk. Neem regelmatig een douche en verschoon geregeld je ondergoed en maandverband. Zolang je vloeit mag je niet in bad.

Vloeien en plassen

Lees hier alles over vloeien, plassen en anticonceptie na de bevalling.

lees meer

Bekkenbodem­spiertraining

Gedurende de zwangerschap en de bevalling verliest de bekkenbodem een deel van zijn stevigheid.

lees meer

Bekkenbodem­spiertraining

Bekkenbodemspiertraining

Gedurende de zwangerschap en de bevalling verliest de bekkenbodem een deel van zijn stevigheid. Dit verlies van stevigheid kan ervoor zorgen dat je ongecontroleerd urine en/of ontlasting verliest. Om jouw bekkenbodem weer op goede sterkte te krijgen, en het ongecontroleerde urine-/ontlastingverlies te verhelpen is het belangrijk dat je bekkenbodemspieroefeningen gaat doen na de kraamtijd. Je kan hier het beste veertien dagen na de bevalling mee beginnen. Op de site www.corewellness.nl is een gratis dvd te bestellen met daarop de beste oefeningen voor het herstel van je bekkenbodem. Op de site www.tena.nl is nog meer informatie te vinden over ongecontroleerd urineverlies. Wanneer je zes weken na de bevalling nog steeds veel klachten hebt van je bekkenbodem bespreek dit dan tijdens de nacontrole.

Verloskunde

De afdeling Verloskunde wil graag een betrouwbare partner zijn en je zo veilig, vriendelijk en persoonlijk mogelijk begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

lees meer