Agenda 190115 Promotie Niels ter Huurne

Niels ter Huurne Nieuwe inzichten in neurobiologische oorzaken van ADHD

Hoewel ADHD wordt gezien als een neurobiologische ontwikkelingsstoornis, zijn de oorzaken onvoldoende bekend. Ter Huurne onderzocht of stoornissen in de alfa hersengolven een mogelijke bijdragende oorzaak kunnen zijn.

lees meer

Niels ter Huurne Nieuwe inzichten in neurobiologische oorzaken van ADHD

Mensen met ADHD hebben aandachtsproblemen en problemen in het onderdrukken van ongewenst gedrag. Hoewel ADHD wordt gezien als een neurobiologische ontwikkelingsstoornis, zijn de oorzaken onvoldoende bekend. Ter Huurne onderzocht of stoornissen in de alfa hersengolven een mogelijke bijdragende oorzaak kunnen zijn. Alfa golven zijn normaalgesproken betrokken bij het onderdrukken van ongewenste (hinderlijke) activiteit van hersengebieden. De resultaten laten zien dat bij ADHD deze alfa golven zich afwijkend gedragen bij het uitvoeren van een aandachtstaak. Ook bij het voorbereiden op een doelgerichte handeling zijn de alfa golven in bepaalde gebieden te laag. Hoe lager de alfa golven zijn, hoe meer ADHD symptomen er zijn. Ter Huurne concludeert dat ADHD gepaard gaat met problemen in het reguleren van alfa golven waardoor ongewenste hersenactiviteit onvoldoende onderdrukt wordt. Op termijn zouden afwijkingen in alfa golven gebruikt kunnen worden om de diagnose ADHD te stellen. Ook zou beïnvloeding van alfa golven gebruikt kunnen worden als behandeling voor ADHD.

Titel proefschrift: ADHD and the Alpha Rhythm. On the role of alpha oscillations in neural mechanisms underlying Attention-deficit Hyperactivity Disorder

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 15 januari 2019
  • Tijd: 12.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Niels ter Huurne (1978) behaalde in 2006 zijn artsendiploma aan de Radboud Universiteit, en specialiseerde zich tot kinder- en jeugdpsychiater.

lees meer

Over de promovendus

Niels ter Huurne (1978) behaalde in 2006 zijn artsendiploma aan de Radboud Universiteit, en specialiseerde zich tot kinder- en jeugdpsychiater. Bovenstaand onderzoek voerde hij uit op de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc, binnen het Donders Center for Medical Neuroscience. Momenteel is hij werkzaam bij Karakter (kinder- en jeugdpsychiatrie) en de OG Heldringstichting (Jeugdzorgplus).

Promotor

  • Promotors: prof. dr. J.K. Buitelaar en prof. dr. O. Jensen

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters
  • Snel naar