Agenda 190115 Promotie Xavier Smeets

Xavier Smeets Het voorkomen en voorspellen van acute alvleesklierontsteking

Acute alvleesklierontsteking is een van de dodelijkste ziektes van het maag-darmkanaal. Per jaar overlijden hier in Nederland bijna 200 mensen aan.

lees meer

Xavier Smeets Het voorkomen en voorspellen van acute alvleesklierontsteking

Acute alvleesklierontsteking is een van de dodelijkste ziektes van het maag-darmkanaal. Per jaar overlijden hier in Nederland bijna 200 mensen aan. Daarom is het van belang om de ziekte te voorkomen. Acute alvleesklierontsteking is de meest voorkomende complicatie van een endoscopisch onderzoek van de galwegen.
Daarom keek Smeets of alvleesklierontsteking voorkomen kan worden door patiënten die zo’n endoscopisch onderzoek ondergingen extra vocht toe te dienen via een infuus. Tevens probeerde hij met behulp van modellen te voorspellen welke patiënten een ernstige vorm van de ziekte zullen ontwikkelen. Hij ontdekte dat mensen met obesitas een hogere kans hebben op een ernstig ziektebeloop. Tevens kan door middel van de diameter van bloedvaten in de buik en door middel van speciale CT scans voorspeld worden wie een ernstige ziekte krijgt. Dit kan artsen in de toekomst helpen om behandelingen beter toe te spitsen op de behoeften van individuele patiënten.

Titel proefschrift: Acute pancreatitis – Optimizing prevention and prognostication
 

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 15 januari 2019
  • Tijd: 14:30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Xavier Smeets (1989) behaalde in 2015 zijn artsendiploma aan de Rijksuniversiteit Groningen.

lees meer

Over de promovendus

Xavier Smeets (1989) behaalde in 2015 zijn artsendiploma aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bovenstaand onderzoek voerde hij uit bij de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het Radboudumc, binnen het Radboud Institute for Molecular Life Sciences. Momenteel is hij werkzaam als arts in opleiding tot Maag-, Darm- en Leverarts in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

 
 

Promotor

  • Promotor: prof. dr. J.P.H. Drenth
  • Co-promotor: dr. E.J.M. van Geenen

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters
  • Snel naar