Agenda 17jun2019 Promotie Evelien Schut

Evelien Schut Hoe bouwt ons brein kennis op?

Kennis over onze wereld wordt gevormd op basis van wat we meemaken in ons dagelijkse leven. Vele studies legden de nadruk op hoe het brein recente en alledaagse gebeurtenissen opslaat.

lees meer

Evelien Schut Hoe bouwt ons brein kennis op?

Kennis over onze wereld wordt gevormd op basis van wat we meemaken in ons dagelijkse leven. Vele studies legden de nadruk op hoe het brein recente en alledaagse gebeurtenissen opslaat. Maar weinig studies onderzochten de manier waarop abstracte kennis zich vormt op basis van deze alledaagse gebeurtenissen, en welke hersengebieden daarbij betrokken zijn. In dit proefschrift van Evelien Schut is een nieuwe gedragstaak ontwikkeld voor muizen om te bestuderen hoe abstracte kennis zich vormt op basis van meerdere gebeurtenissen. Met geavanceerde neurowetenschappelijke technieken is onderzocht hoe netwerken van hersencellen – specifiek in de neocortex – hierbij betrokken zijn. Om de translationele waarde van de gedragstaak te bewerkstelligen, is ook onderzoek gedaan naar de opbouw van kennis in een muismodel voor het Kleefstra-syndoom (een ontwikkelingsaandoening gekarakteriseerd door autisme en cognitieve beperkingen). Het onderzoek draagt bij aan onze fundamentele kennis van geheugenprocessen in het gezonde brein en in ziektebeelden waarin deze processen centraal staan.
 
Titel proefschrift: Constructing knowledge: Semantic memories in mice

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 17 juni 2019
  • Tijd: 14.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Evelien Schut behaalde in 2012 haar master in Neuroscience & Cognition aan de Universiteit Utrecht. Begin 2014 begon ze aan haar promotieonderzoek bij het Donders Instituut in Nijmegen.

lees meer

Over de promovendus

Evelien Schut behaalde in 2012 haar master in Neuroscience & Cognition aan de Universiteit Utrecht. Begin 2014 begon ze aan haar promotieonderzoek bij het Donders Instituut in Nijmegen. Hier heeft zij bestudeerd hoe kennis wordt opgebouwd in het muizenbrein. Momenteel is Evelien werkzaam bij het UMC Utrecht, waar ze onderzoek doet naar impulsief gedrag in het brein van muizen.

 

Promotor

  • Promotor(s): prof. dr. Benno Roozendaal
  • Co-promotor(s): dr. Fransesco Battaglia, dr. Med Lisa Genzel

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters