Agenda 15mar2019 Promotie Christopher Geven

Christopher Geven Targeting Adrenomedullin in sepsis

Onderzoek naar nieuwe behandeling voor sepsis

lees meer

Christopher Geven Targeting Adrenomedullin in sepsis

Sepsis, ook wel bloedvergiftiging genoemd, is een ernstig en veelvoorkomend probleem bij Intensive Care-patiënten. Eén van de kenmerken van sepsis is een slechtere werking van de bloedvaten, waarbij vaatlekkage en een lage bloeddruk uiteindelijk leiden tot orgaanfalen. Er is een dringende noodzaak aan nieuwe behandelingen. Christopher Geven heeft de rol van het hormoon adrenomedulline onderzocht tijdens sepsis en een nieuw geneesmiddel dat hierop ingrijpt (genaamd Adrecizumab). Allereerst onderzocht hij de relatie tussen de hoeveelheid van dit hormoon in het bloed en de prognose van patiënten. Patiënten met meer adrenomedulline in hun bloed hadden een hoge kans op orgaanfalen en overlijden. Vervolgens onderzocht hij de effectiviteit van het nieuwe geneesmiddel Adrecizumab bij proefdieren met sepsis. Hieruit bleek dat Adrecizumab gunstige effecten had: het verminderde vaatlekkage en verbeterde de bloeddruk en overleving. Verder onderzocht hij als eerste de veiligheid en werking van het middel bij gezonde vrijwilligers, hetgeen een gunstig veiligheidsprofiel toonde. Tot slot beschrijft hij de opzet van een unieke, eerste grote patiëntenstudie met Adrecizumab bij patiënten met sepsis. De resultaten van deze studie worden eind 2019 verwacht.

Datum, tijd en locatie promotie

  • Datum: 15 maart 2019
  • Tijd: 10.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Christopher Geven (1990) behaalde in 2014 zijn artsendiploma aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

lees meer

Over de promovendus

Christopher Geven (1990) behaalde in 2014 zijn artsendiploma aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Vervolgens was hij een jaar werkzaam als basisarts op de afdeling Intensive Care van het Radboudumc. In de jaren daarna voerde hij het bovenstaande onderzoek uit bij diezelfde afdeling, binnen het Radboud Institute for Molecular Life Sciences.

Promotor

  • Promotor(s): prof. dr. P. Pickkers
  • Co-promotor(s): dr. M. Kox

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters