Agenda 20mar2019 Promotie Karijn Pijnenburg-Kleizen

Karijn Pijnenburg-Kleizen Nieuwe inzichten in het adrenogenitaal syndroom

Het adrenogenitaal syndroom (AGS) is een aangeboren aandoening waarbij de aanmaak van hormonen in de bijnier verstoord is. Van het stresshormoon en het zouthormoon wordt te weinig gemaakt, terwijl er te veel mannelijke hormonen worden gevormd.

lees meer

Karijn Pijnenburg-Kleizen Nieuwe inzichten in het adrenogenitaal syndroom

Het adrenogenitaal syndroom (AGS) is een aangeboren aandoening waarbij de aanmaak van hormonen in de bijnier verstoord is. Van het stresshormoon en het zouthormoon wordt te weinig gemaakt, terwijl er te veel mannelijke hormonen worden gevormd. Dit kan leiden tot levensbedreigende bijniercrises en zoutverlies, naast verschijnselen van vermannelijking. Ook stapelen verschillende biologische stoffen zich op in de bijnier.
Karijn Pijnenburg-Kleizen onderzocht hoe de ziekte en de behandeling hiervan de groei van kinderen met AGS beïnvloedt. Het blijkt dat de behandelstrategie op de kinderleeftijd anders moet zijn dan in de puberteit, om op de langte termijn de beste uitkomsten te behalen. Op basis van celstudies blijkt verder dat de stoffen die zich opstapelen in de bijnier mogelijk voor een deel het tekort aan het stresshormoon bij deze patiënten kunnen compenseren. Mogelijk heeft dit op termijn gevolgen voor de behandeling.  

Titel proefschrift: Congenital adrenal hyperplasia: clinical and biochemical consequences of elevated adrenal steroid precursors

Datum, tijd en locatie Promotie Karijn Pijnenburg-Kleizen

  • Datum: 20 maart 2019
  • Tijd: 16.30
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Karijn Pijnenburg-Kleizen (1983) behaalde in 2007 cum laude haar artsendiploma aan het Radboudumc. In 2014 rondde zij daar haar opleiding tot kinderarts af.

lees meer

Over de promovendus

Karijn Pijnenburg-Kleizen (1983) behaalde in 2007 cum laude haar artsendiploma aan het Radboudumc. In 2014 rondde zij daar haar opleiding tot kinderarts af. Tijdens deze opleiding begon zij met dit promotieonderzoek bij de afdeling Kinderendocrinologie van het Radboudumc, binnen het Radboud Institute for Molecular Life Sciences (RIMLS). Momenteel is zij in opleiding tot kinderarts-endocrinoloog in het Amalia kinderziekenhuis, Radboudumc.

Promotor

  • Promotor(s): Prof. dr. C. Noordam, Prof. dr. C.G.J. Sweep
  • Co-promotor(s): Dr. H.L. Claahsen-van der Grinten, Dr. P.N. Span

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters