Agenda 28mar2019 Promotie Tom Ederveen

Tom Ederveen Het menselijke microbioom bij ziekte en gezondheid

De wereld om ons heen is bezaaid met microscopisch klein leven. De natuurlijke leefomgeving van deze zogenaamde microbiota, bijvoorbeeld in de darmen of op de huid van mensen, noemen wij het microbioom.

lees meer

Tom Ederveen Het menselijke microbioom bij ziekte en gezondheid

De wereld om ons heen is bezaaid met microscopisch klein leven. De natuurlijke leefomgeving van deze zogenaamde microbiota, bijvoorbeeld in de darmen of op de huid van mensen, noemen wij het microbioom. Binnen het wetenschappelijke domein geniet het menselijk microbioom de laatste jaren enorm veel aandacht in relatie tot ziekte en gezondheid. Zo is bekend dat een ‘gezond’ microbioom beschermt tegen ziekte, en dat een ‘ongezond’ microbioom het risico op ontwikkeling van verschillende ziekten vergroot.

Thomas Ederveen belicht in zijn onderzoek vele facetten van het menselijk microbioom: hoe je het kunt meten, hoe je het kunt beĆÆnvloeden, en hoe begrip van een (on)gezond microbioom kan bijdragen aan kennis voor de ontwikkeling van maatschappelijk relevante toepassingen, zoals, uiteindelijk, behandelstrategieĆ«n voor zieken die getypeerd worden door een onbalans in het microbioom.

Titel proefschrift: On the role of host microbiota associated with health and disease - a metagenomics survey through marker-gene sequencing and genomics approaches

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 28 maart 2019
  • Tijd: 16:30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Thomas (Tom) Ederveen (1987) studeerde Medische Biologie aan de Radboud Universiteit en behaalde zijn Masterdiploma in 2012.

lees meer

Over de promovendus

Thomas (Tom) Ederveen (1987) studeerde Medische Biologie aan de Radboud Universiteit en behaalde zijn Masterdiploma in 2012. Hij voerde het bovengenoemde doctoraatsonderzoek uit op de bioinformatica afdeling (CMBI), en op het laboratorium voor experimentele dermatologie, beide onderdeel van de Radboud universiteit medisch centrum. Momenteel is hij werkzaam als postdoctoraal onderzoeker in het Radboudumc met specifieke focus op microbioom studies.

Promotor

  • Promotor(s): Prof. dr. J. Schalkwijk
  • Co-promotor(s): Dr. S.A.F.T. van Hijum, dr. J. Boekhorst, dr. P.L.J.M. Zeeuwen

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters