Over de promovendus

Peter Van de Putte (1966), M.D. (KULeuven, België, 1991), is staflid anesthesie AZ Monica, Antwerpen. Hij leidde de operatiezaal en de dagkliniek en is verantwoordelijk voor de assistentenopleiding Zijn onderzoeksdomein behelst vooral point-of-care echografie van de maag en de ontwikkeling ervan om het perioperatief aspiratierisico in te schatten. Hij geeft vele lezingen, heeft hierover uitgebreid gepubliceerd en ontwierp de website www.gastricultrasound.org.  
Agenda 01may2019 Promotie Peter van de Putte

Peter van de Putte Echografie van de maag: hulpmiddel om het aspiratierisico in te schatten

Echografie van de maag is een nieuw hulpmiddel dat in toenemende mate binnen de anesthesiepraktijk wordt gebruikt om het operatieve aspiratierisico in te schatten.

lees meer

Peter van de Putte Echografie van de maag: hulpmiddel om het aspiratierisico in te schatten

Echografie van de maag is een nieuw hulpmiddel dat in toenemende mate binnen de anesthesiepraktijk wordt gebruikt om het operatieve aspiratierisico in te schatten. Aspiratie, waarbij maaginhoud in de longen terechtkomt, is zeldzaam maar verantwoordelijk voor de helft van anesthesie-gerelateerde overlijdens. Momenteel wordt dit risico ingeschat op basis van een arbitrair aantal uren nuchterheid.  De waarde en betrouwbaarheid van maagechografie werden in patiëntengroepen zoals de ernstig obese, de pediatrische, zwangere en niet-zwangere onderzocht. Het is een nuttig middel om het aspiratierisico in te schatten en een patiëntenbeleid op maat te maken als de mate van nuchterheid twijfelachtig of ongekend is. Verder onderzoek is aangewezen om de invloed op “patient outcome” en op gezondheidskosten te bepalen en om uit te dokteren hoe dit nieuwe onderzoeksmiddel best in bestaande opleidingen in te bouwen. De huidige kennis en toekomstig onderzoek zullen helpen om de klinische rol van dit hulpmiddel te definiëren en we zijn overtuigd dat het standaardpraktijk zal worden.

Proefschrifttitel: Point-of-care gastric ultrasound: an aspiration risk assessment tool

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 1 mei 2019
  • Tijd: 14.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Peter Van de Putte (1966), M.D. (KULeuven, België, 1991), is staflid anesthesie AZ Monica, Antwerpen.

lees meer

Promotor

  • Promotors: prof. dr. G.J. Scheffer en prof. dr. M. van de Velde
  • Co-promotors: dr. G.J. van Geffen en dr. J. Brühn

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters