Agenda 03may2019 Promotie Hans Timmerman

Hans Timmerman De bruikbaarheid van vragenlijsten voor het vaststellen van zenuwpijn

Pijn is “wat de patiënt zegt dat het is, en het is aanwezig als de patiënt dat aangeeft”. Zenuwpijn wordt veroorzaakt door een ziekte of verwonding die de zenuw beschadigd.

lees meer

Hans Timmerman De bruikbaarheid van vragenlijsten voor het vaststellen van zenuwpijn

Pijn is “wat de patiënt zegt dat het is, en het is aanwezig als de patiënt dat aangeeft”. Zenuwpijn wordt veroorzaakt door een ziekte of verwonding die de zenuw beschadigd. Patiënten beschrijven deze pijn als, bijvoorbeeld, spelden en naalden, steken of branden. Deze beschrijving verschilt van andere soorten pijn. Om de arts te helpen bij het beoordelen van zenuwpijn, worden vragenlijsten gebruikt, maar deze moeten geldig, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk zijn. We toonden aan dat de vragenlijsten die werden getoetst (DN4 en PainDETECT) niet nauwkeurig genoeg zijn om zenuwpijn goed te onderscheiden van andere soorten pijn. We raden aan om deze lijsten niet als op zichzelf staand te gebruiken vanwege het risico van een verkeerde uitkomst die leidt tot een verkeerde behandeling en mogelijk langer lijden van de patiënt. Totdat er betere hulpmiddelen beschikbaar komen om zenuwpijn te beoordelen, moet de arts zijn diagnose vooral stellen op basis van het stellen van vragen aan de patiënt en lichamelijk onderzoek.

Proefschrifttitel: Pins and Needles, Facts and Feelings: Efficacy of Screening Tools for Neuropathic Pain in Daily Clinical Practice

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 3 mei 2019
  • Tijd: 14.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Hans Timmerman (1969) behaalde in 2007 zijn Masterdiploma Fysiotherapiewetenschap aan de Universiteit Utrecht.

lees meer

Over de promovendus

Hans Timmerman (1969) behaalde in 2007 zijn Masterdiploma Fysiotherapiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Bovenstaand onderzoek voerde hij uit bij de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde (Radboudumc), binnen het Radboud Institute for Health Sciences. Hij gaat na zijn promotie werken in het Universitair Medisch Centrum Groningen als onderzoeker en onderzoekscoördinator bij de afdeling anesthesiologie, centrum voor pijn/centrum voor revalidatie.

Promotor

  • Promotors: prof. dr. K.C.P. Vissers en prof. dr. A.P. Wolff
  • Co-promotors: dr. M.A.H. Steegers en dr. O.H.G. Wilder-Smith

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters