Agenda 15may2019 De nieuwe mens is onbetaalbaar
15 mei 2019

Nieuwe technologie kan ons leven verbeteren. Maar wie gaat dat betalen? Zijn er slimme manieren om de zorg beter én goedkoper te maken?

Op 15 mei, in de laatste avond van De Nieuwe Mens van Radboudumc en LUX, bekijken we of we die nieuwe mens eigenlijk wel kunnen betalen.

We besteden in Nederland jaarlijks zo’n 100 miljard euro aan gezondheidszorg. Dat bedrag zou over twintig jaar wel eens verdubbeld kunnen zijn. Dit komt voornamelijk door welvaartsstijging en nieuwe technologie. Waarom maakt nieuwe technologie de zorg niet goedkoper?

Beter en duurder

Nieuwe medische technologie levert veel gezondheidswinst op. Maar nieuw is niet altijd beter. Zo levert de populaire, maar erg dure Da Vinci operatierobot bij prostaatoperaties vrijwel dezelfde prestaties als het ouderwetse handwerk. Of kan een nieuw medicijn tegen kanker voor 100.000 euro het leven van een patiënt met slechts een paar maanden verlengen. Maar er is ook goed nieuws. Denk aan het thuis monitoren van patiënten via internet, waardoor nazorg van het ziekenhuis naar de huisarts gaat en dus goedkoper wordt. Door verkleining van apparatuur, worden geavanceerde behandelingen aan huis mogelijk. Zo kunnen we wel degelijk kosten besparen. Maar is dat genoeg om de stijgende zorgkosten een halt toe te roepen?

Experts

In de afsluitende editie van De nieuwe mens kijken we naar de betaalbaarheid van medische innovaties. In het eerste deel van de avond gaan we het gesprek aan met drie experts over hun kennis. Maroeska Rovers (Radboudumc) onderzoekt of je van te voren kunt uitrekenen welke technologie daadwerkelijk iets toe gaat voegen voor patiënten, zonder de zorg duurder te maken. Hans Büller (Fair Medicine) zoekt manieren om medicijnen goedkoper te ontwikkelen, bijvoorbeeld door bestaande medicijnen slim in te zetten voor nieuwe toepassingen. We sluiten af met Maarten Loof (Zorginkoper VGZ), hij onderhandelt met ziekenhuizen over wat een behandeling mag kosten.

Na de pauze is het tijd om in gesprek te gaan met de zaal. Wetenschapsvoorlichter van het Radboudumc Pieter Lomans wakkert het gesprek aan met een eigenzinnige blik op het onderwerp. Aan het einde van de avond geeft Collin Hoeve een muzikale samenvatting. De presentatie is in handen van Marcel Wortel en Anne van Kessel, wetenschapsvoorlichters van het Radboudumc.

De biomedische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. De ene na de andere innovatie dient zich aan. Hoog tijd voor een gesprek. Want wat kan er al? Wat kan nog lang niet? En wat vinden we daarvan? In de reeks ‘De nieuwe mens’ verkennen Radboudumc en LUX samen met het publiek de ontwikkelingen.

  • De serie De Nieuwe Mens is toegankelijk voor iedereen.