Agenda 12nov2019 promotie Elena Mariani

Elena Mariani Betrekken van mensen met dementie in het zorgproces

Dit proefschrift beschrijft de ontwikkeling en implementatie van gezamenlijke besluitvorming in verpleeghuizen in Nederland en Italië voor het bevorderen van meer gepersonaliseerde zorgplannen.

lees meer

Elena Mariani Betrekken van mensen met dementie in het zorgproces

Dit proefschrift beschrijft de ontwikkeling en implementatie van gezamenlijke besluitvorming in verpleeghuizen in Nederland en Italië voor het bevorderen van meer gepersonaliseerde zorgplannen. Uit het onderzoek blijkt dat het haalbaar is om mensen met dementie en hun familie te betrekken bij gesprekken over hun zorg. En dat dit leidt tot een verbetering van gepersonaliseerde zorgplannen. Het resulteerde zelfs in meer gepersonaliseerde zorgplannen, met daarin meetbare acties en doelen die de wensen en behoeften van de mensen met dementie beschreven. Daarnaast bleken de zorgprofessionals deze manier van werken enorm te waarderen. Dit onderzoek had als doel om persoonsgerichte zorg in verpleeghuizen te bevorderen. Het ontwikkelen van een persoonlijk zorgplan is niet mogelijk als de persoon met dementie en diens naasten niet tijdig betrokken worden bij het zorgproces. Betrokkenheid bij de zorg moet op zichzelf als een fundamentele waarde worden beschouwd. Gezamenlijke besluitvorming bevestigt dat mensen met dementie ook mensen zijn.

Titel proefschrift: LET ME PARTICIPATE: Using shared decision-making to involve persons with dementia in care planning in long-term care

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 12 november 2019
  • Tijd: 11.00 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Elena Mariani (1984) studeerde psychologie aan de Universiteit van Bologna en behaalde haar master in 2009.

lees meer

Over de promovendus

Elena Mariani (1984) studeerde psychologie aan de Universiteit van Bologna en behaalde haar master in 2009. In 2014 is ze psychotherapeut geworden. Het onderzoek beschreven in haar proefschrift is uitgevoerd bij het Scientific Institute for Quality of Healthcare (IQ healthcare) in Nijmegen en de afdeling Psychologie in Bologna. Momenteel werkt Elena in een geheugenkliniek in het ziekenhuis in Forlì.

 

Promotor

  • Promotors: prof. dr. M.J.F.J. Vernooij-Dassen en prof. dr. R.T.C.M. Koopmans
  • Co-promotors: prof. dr. Y.M.P. Engels en dr. R. Chattat

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters