Agenda 12nov2019 promotie Miriam Haaksma

Miriam Haaksma Het beloop van dementie begrijpen en voorspellen

Zowel het type symptomen als de snelheid van achteruitgang varieert enorm tussen mensen met dementie. Patiënten met vergelijkbare karakteristieken, zoals eenzelfde leeftijd, kunnen een aanzienlijk verschillend ziektebeloop hebben.

lees meer

Miriam Haaksma Het beloop van dementie begrijpen en voorspellen

Zowel het type symptomen als de snelheid van achteruitgang varieert enorm tussen mensen met dementie. Patiënten met vergelijkbare karakteristieken, zoals eenzelfde leeftijd, kunnen een aanzienlijk verschillend ziektebeloop hebben. Dit brengt onzekerheid met zich mee voor nieuw gediagnosticeerde patiënten én artsen. Het doel van Miriam haar proefschrift is het ontwikkelen van een voorspelmodel voor het ziektebeloop van mensen met dementie, om zo de onzekerheid te verminderen, en de gezamenlijke besluitvorming en het gepersonaliseerde zorgplan voor mensen met dementie te verbeteren. De uitgevoerde studies tonen dat het mogelijk is om patiënten te identificeren die een groot risico lopen op een snel ziektebeloop. Deze patiënten zouden mogelijk baat hebben bij een intensievere controle van hun gezondheidsstatus. Tegelijkertijd laten de resultaten ook zien dat er een grote groep mensen met dementie is waarbij de achteruitgang relatief langzaam verloopt, waardoor hun functioneren en zelfstandigheid – ondanks de ziekte – nog relatief lang gegarandeerd blijven.

Titel proefschrift: Different but the same. Unravelling the progression of dementia 

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 12 november 2019
  • Tijd: 10.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Miriam Haaksma (1990) behaalde in 2014 haar masterdiploma Voeding & Gezondheid aan de Wageningen Universiteit.

lees meer

Over de promovendus

Miriam Haaksma (1990) behaalde in 2014 haar masterdiploma Voeding & Gezondheid aan de Wageningen Universiteit. Het genoemde onderzoek voerde zij uit bij het Radboudumc, de Johns Hopkins Universiteit (VS) en het Karolinska Instituut (SE). Ze verwierf diverse beurzen, een Junior Investigator Award en het Christine Mohrmann Stipendium voor excellente vrouwelijke wetenschappers. Momenteel werkt Miriam als epidemioloog bij het Nederlands Kanker Instituut.

Promotor

  • Promotor: prof. dr. M.G.M. Olde Rikkert
  • Co-promotors: dr. R.J.F. Melis en dr. J.M. Leoutsakos

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters