Agenda 18nov2019 promotie Amanda Jager

Amanda Jager Cognitieve controle van agressief gedrag

Elke dag vormen agressie en geweld een bedreiging voor de samenleving. Per jaar vinden meer dan een miljoen mensen de dood door geweld of door de consequenties hiervan.

lees meer

Amanda Jager Cognitieve controle van agressief gedrag

Elke dag vormen agressie en geweld een bedreiging voor de samenleving. Per jaar vinden meer dan een miljoen mensen de dood door geweld of door de consequenties hiervan. Agressief gedrag is een veelvoorkomend symptoom in diverse psychiatrische aandoeningen, waaronder psychopathie en ADHD. In dit proefschrift heeft Amanda middels een diermodel onderzocht hoe het kan dat een persoon de controle kan verliezen en zich agressief gaat gedragen. Hersengebieden betrokken in de regulatie van emotionele responsen hebben minder remming en kunnen daardoor bijdragen aan het ontstaan van agressief gedrag. Daarnaast spelen factoren zoals het niet leren van negatieve feedback/straf en moeite hebben met het afleren van geleerd (ongewenst) gedragingen ook een rol. De toediening van een lage concentratie methylfenidaat vermindert agressie en angst, terwijl een hoge concentratie tot meer agressie leidt. Uit dit onderzoek komt naar voren dat agressie een consequentie kan zijn van verhoogde angst in combinatie met een gebrek aan attentie.

Titel proefschrift: Neural mechanisms underlying cognitive control of aggression

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 18 november 2019
  • Tijd: 18.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Amanda Jager (1989) studeerde Neurowetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en verkreeg haar masterdiploma in 2013.

lees meer

Over de promovendus

Amanda Jager (1989) studeerde Neurowetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en verkreeg haar masterdiploma in 2013. Het onderzoek dat is beschreven in haar proefschrift is uitgevoerd bij de afdeling Cognitieve Neurowetenschappen (van het Radboudumc en het Donders Instituut (DCMN)) en bij de afdeling Anatomie van het Radboudumc. Momenteel begeleidt Amanda studenten als studieadviseur op de Wageningen University & Research.

Promotor

  • Promotors: prof. dr. L.T. Kozicz, prof. dr. J.K. Buitelaar
  • Co-promotors: dr. J.C. Glennon, dr. G.J.V. Poelmans

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters