Agenda 22nov2019 promotie Richelle Vlenterie

Richelle Vlenterie Wat zijn de gevolgen van depressie tijdens de zwangerschap voor de baby?

Depressieve symptomen komen vaak voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en zijn een van de meest voorkomende medische problemen tijdens de zwangerschap.

lees meer

Richelle Vlenterie Wat zijn de gevolgen van depressie tijdens de zwangerschap voor de baby?

Depressieve symptomen komen vaak voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en zijn een van de meest voorkomende medische problemen tijdens de zwangerschap. Desondanks worden depressieve symptomen vaak niet herkend door zorgverleners, veelal doordat er verschillende manieren zijn om depressie te meten tijdens de zwangerschap. Dit leidt ertoe dat veel vrouwen tijdens hun zwangerschap aan onbehandelde depressieve symptomen lijden. De risico’s van antidepressivumgebruik voor het kind lijken op die van de onderliggende aandoening, aangezien beide het risico vergroten op vroeggeboorte en lage Apgar-scores. Alternatieve behandelingsopties kunnen de voorkeur hebben, maar zwangere vrouwen mogen geen farmacologische behandeling onthouden worden indien nodig. Zorgverleners moeten hiermee rekening houden bij het adviseren van zwangere vrouwen. Daarom moet dit een punt van aandacht blijven tijdens de zwangerschap. Voor de gezondheid van zowel moeder als kind.

Titel proefschrift: Depressive symptoms during pregnancy: exposure assessment and perinatal outcomes

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 22 november 2019
  • Tijd: 10.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Richelle Vlenterie (1990) begon, na het behalen van haar VWO-diploma en haar English Baccalaureate, aan haar studie Voeding & Gezondheid in Wageningen.

lees meer

Over de promovendus

Richelle Vlenterie (1990) begon, na het behalen van haar VWO-diploma en haar English Baccalaureate, aan haar studie Voeding & Gezondheid in Wageningen. Als onderdeel van deze studie, rondde ze een onderzoeksstage af in Denemarken bij de World Health Organization en bij het Rijkstinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven. In juni 2013 behaalde zij haar masterdiploma, waarna ze begon aan haar promotietraject. Tijdens haar promotietraject heeft Richelle drie maanden onderzoek gedaan aan de School of Pharmacy in Oslo, Noorwegen. Momenteel is zij werkzaam bij de Clinical Research Organization PPD als Clinical Research Associate.

Promotor

  • Promotors: prof. dr. J.B. Prins
  • Co-promotors: dr. ir. N. Roeleveld, dr. M.M.H.J. van Gelder en dr. M. Pop-Purceleanu

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters