Agenda 18sept2019 Promotie Lucas Boer

Lucas Boer Het verleden, het heden en de toekomst van Nederlandse teratologische collecties

Anatomische musea in Nederland huisvesten collecties van aangeboren aandoeningen. Lucas Boer onderzoekt en beschrijft deze bijzondere teratologische (betreffende stoornissen in de ontwikkeling van het ongeboren kind) collecties in zijn proefschrift.

lees meer

Lucas Boer Het verleden, het heden en de toekomst van Nederlandse teratologische collecties

Anatomische musea in Nederland huisvesten collecties van aangeboren aandoeningen. Deze collecties gaan terug tot de 17e eeuw. Lucas Boer onderzoekt en beschrijft deze bijzondere teratologische (betreffende stoornissen in de ontwikkeling van het ongeboren kind) collecties in zijn proefschrift. Het grootste deel van de preparaten in deze collecties is ver voor de komst van de prenatale diagnostiek verzameld. Daarom bevatten de collecties veel zeldzame aandoeningen in een laat stadium van de foetale ontwikkeling. Het onderzoeken van deze collecties met de huidige dysmorfologische kennis en hedendaagse technieken, zoals radiologische beeldvorming en genetische diagnostiek, geeft inzicht in de meest ernstige uitingsvormen van bepaalde aandoeningen. Dit kan aanleiding zijn tot een verbeterd begrip van de ontstaanswijze van de aandoening en uitbreiding van het klinische spectrum.

Titel proefschrift: The Past, Present and Future of Dutch Teratological Collections. From enigmatic specimens to paradigm breakers.

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 18 september 2019
  • Tijd: 14.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Lucas Boer (1988) behaalde in 2012 zijn diploma aan het HLO in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek voerde hij uit bij de afdeling Anatomie van het Radboudumc.

lees meer

Over de promovendus

Lucas Boer (1988) behaalde in 2012 zijn diploma aan het HLO in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek voerde hij uit bij de afdeling Anatomie van het Radboudumc. Momenteel is hij werkzaam als docent anatomie en conservator van het Museum voor Anatomie en Pathologie. De komende jaren gaat hij door met het uitbreiden van zijn onderzoeksinteresse.

Promotor

  • Promotors: prof. dr. D.J. Ruiter en prof. dr. R.J. Oostra
  • Co-promotors: dr. A.N. Schepens-Franke en dr. W.M. Klein

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters