Agenda 200214 Symposium ITB spasticiteit
14 februari 2020

Op vrijdag 14 februari is er in het Radboudumc een symposium over de behandeling van mensen met een spasticiteit met intrathecale behandeling (ITB).

Het symposium wordt georganiseerd door de afdeling Anesthesiologie, Palliatieve zorg & Pijn (Radboudumc) in samenwerking met de Sint Maartenskliniek en Care4homecare. Het markeert de start van de samenwerking in de ITB-behandeling voor mensen met een spasticiteit.

  • Spasticiteit kan voor de patiënt een zodanig serieus invaliderend probleem zijn, dat er behoefte bestaat aan een multidisciplinaire aanpak.

    De richtlijn spasticiteit voorziet in bruikbare handvatten voor een behandelplan, maar het succes wordt bepaald door experts in dit veld, die in een netwerk van zorgverleners de patiënt met spasticiteit zien en voor deze een ‘personalized’ strategie opstellen.

    Het hoofdthema van deze dag is de intrathecale behandeling (ITB), een intraveneuze behandeling bij spasticiteit. Het programma is divers, met sprekers uit verschillende ziekenhuizen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer de ontwikkeling van het klinische pad en de efficiënt en patiëntvriendelijk georganiseerde nazorg die uniek is in Europa.

    Voor de behandeling is een operatie in het Radboudumc nodig. Revalideren gaat eventueel in de Sint Maartenskliniek of thuis.

    Lees meer over de intrathecale behandeling (ITB)