De arts of de app: de ethiek van het zelfmeten

16 mei

Kom luisteren naar experts en filosofen en discussieer mee over de medisch-ethische kwesties rond self-tracking.

Meten, meten, meten

Je hartslag, je bloeddruk, het aantal stappen dat je zet, je vetpercentage, je ademfrequentie of je lichaamstemperatuur. Je kunt je gezondheid constant zelf in de gaten houden en eventueel in overleg doorsturen naar je arts. Handig, zou je denken. Of zijn er toch ook nadelen? Kom luisteren naar experts en filosofen en discussieer mee over de medisch-ethische kwesties rond self-tracking.

Ethische vragen

Is het voortdurend monitoren van je gezondheid wel wenselijk? Wat doen al die gezondheids- en fitness apps met ons? Worden we narcisten die continu met zichzelf  bezig zijn? Of worden we gedisciplineerde burgers die verleid worden zich gezond te gedragen en steeds meer technologische hebbedingetjes te kopen? Wat doet deze ontwikkeling met het beeld dat we van ons zelf en ons eigen lichaam hebben? En hoe zit het met de privacy rondom de persoonlijke data die door deze technieken opgeslagen worden?

Hoogleraar Personalized Healthcare Alain van Gool en filosoof Marli Huijer gaan onder leiding van Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis met elkaar in gesprek over de ethiek van het zelfmeten.

Over de sprekers

  • Marli Huijer studeerde geneeskunde en filosofie. Ze is bijzonder hoogleraar publieksfilosofie aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In haar onderzoek richt zij zich op de filosofie van mens en cultuur. Tot voor kort was zij de Denker des Vaderlands.
  • Alain van Gool is hoogleraar Personalized Healthcare aan het Radboudumc en wetenschapper bij TNO. Daarnaast is hij co√∂rdinator van Radboudumc Technology Centers.
  • Peter Henk Steenhuis is filosofieredacteur bij Trouw en publicist. Naast boeken schrijft hij journalistieke artikelen, essays en reportages. Hij treed regelmatig op als interviewer of moderator.

Deelname

Deelname kost € 5,-
Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis

www.ru.nl/rr/artsofapp

Dit is een programma van Radboud Reflects in samenwerking met Trouw.
In mei 2017 strijkt Radboud Reflects neer op het Radboudumc om samen met studenten en medewerkers verder te denken over ethische kwesties. Deze lezing is een van de onderdelen. Ben je benieuwd naar het totale programma? Kijk dan op www.ru.nl/rr/mvdeumc

inloggen