Event Open dag: gezondheids­wetenschapper voor één dag


Kom en ontdek...

…hoe bijzonder onderzoek naar gezondheidszorg is. Kruip op zaterdag 7 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur in de huid van een gezondheidswetenschapper en zie, voel, hoor en ervaar zelf hoe spannend de wereld van het Radboud Institute for Health Sciences is.

 • Gratis toegang!
 • Aanmelden vóór 5 oktober voor Spoedcursussen, Kindercolleges en Expedities.

Inschrijven voor een Spoedcursus, Expeditie of Kindercollege

Voor een Spoedcursus, Expeditie en/of Kindercollege (of bezoek aan het Teddyberen Ziekenhuis) schrijft u zich gratis in vóór 5 oktober. Een half uur voor aanvang dient u zich te melden in de centrale hal.

schrijf je in (voor 5 okt)

In het kort...

 • 7 oktober 2017


Locatie en bereikbaarheid

De open dag vindt plaats in het hoofdgebouw van het Radboudumc. U komt binnen via de hoofdingang, en verlaat het gebouw via Ingang Noord. Er is mogelijkheid tot parkeren, maar we raden u aan om te voet, met de fiets of met het ov te komen.

lees meer

Locatie en bereikbaarheid

De open dag vindt plaats in het hoofdgebouw van het Radboudumc. U komt binnen via de hoofdingang,  en verlaat het gebouw via Ingang Noord. Ingang West en Ingang Oost zijn gesloten.

Bereikbaarheid en parkeren

Het Radboudumc is bereikbaar voor voetgangers, per fiets, openbaar vervoer en met de auto.  Meer informatie over de bereikbaarheid leest u hier. Gezien het aantal verwachte bezoekers, adviseren we u om, indien mogelijk, met het openbaar vervoer, per fiets of te voet te komen.

Komt u met de auto, dan kunt u parkeren in de parkeergarage (betaald parkeren), op de parkeerplaatsen bij ingang West en Oost (betaald parkeren), of op de personeelsparkeerplaatsen aan de Philips van Leydenlaan, die het Radboud Institute for Health Sciences  ter beschikking stelt (gratis parkeren).  Zie ook deze plattegrond. Fietsen kunnen gestald worden in de reguliere fietsenstallingen, en op het grasveld naast de parkeergarage.

Programma

De open dag biedt meer dan honderd activiteiten. Er is een doorlopende wetenschapsmarkt waar onze onderzoekers met o.a. demonstraties laten zien waar een gezondheidswetenschapper zich mee bezig houdt. Vind hier het uitgebreide programma en schrijf u in op onderdelen. Deelname is gratis.

lees meer

Scholieren programma

Tijdens de open dag is er speciale aandacht voor scholieren.

 • Voor basisschoolleerlingen is er een kinderuniversiteit met verschillende colleges van onze onderzoekers, en een wetenschapsquiz. lees meer


  Basisschool

  Tijdens de open dag is er speciale aandacht voor scholieren. Voor basisschoolleerlingen is er een kinderuniversiteit met verschillende colleges van onze onderzoekers, en een wetenschapsquiz.

  Kinderuniversiteit RIHS

  Speciaal voor kinderen tussen de 10 en 13 jaar organiseren we een serie kindercolleges in de Oranjezaal achter het restaurant. Gezondheidswetenschappers spreken over uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld over pijn, de operatiekamer van de toekomst en de wondere wereld van 3D-printers. Om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven een college bij te wonen, werken we met inschrijving vooraf. Aanmelden hiervoor  kan vanaf 18 september, via deze website.

  Speurtocht Gezondheidswetenschappen

  Zit je op de basisschool? En ben je een echte speurneus? Doe dan op 7 oktober mee aan onze speurtocht over wetenschap. Met de vragen die je bij binnenkomst krijgt, ga je over de wetenschapsmarkt, kriskras langs de diverse stands. Beantwoord zoveel mogelijk van de vragen, lever het formulier in op de daarvoor aangewezen plekken, en maak kans op mooie prijzen.

  Lees meer over het Basisschool programma.

  5 en 6 VWO-pakket

  Voor leerlingen die in de 5e of 6e klas van het VWO zitten, is er een speciaal pakket samengesteld, met speeddates met onderzoekers, colleges en een online kennisquiz. Je kunt je, alleen of samen met je klas, inschrijven voor dit gehele programma. Hieronder vind je beknopte informatie over het pakket en informatie over het inschrijven. Benieuwd naar het voleldige dagprogramma? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie.

  Speeddates

  Wil je weten wat een gezondheidsonderzoeker zoal doet? Wat je allemaal kunt met de opleiding Gezondheidswetenschappen en of je er rijk van wordt? Of zoek je vooral inspiratie voor je profielwerkstuk? Schuif dan aan tafel bij een gezondheidswetenschapper.

  Van 12.00 - 12.45 uur vinden er speeddates met onderzoekers plaats in het Restaurant van het hoofdgebouw. ​

  Colleges

  In colleges van een half uur word je door verschillende onderzoekers en door wetenschapsjournalist Diederik Jekel bijgepraat over allerlei gezondheidsonderzoek. Ontdek bijvoorbeeld hoe de toepassing van nieuwe 3D-technologie de patiëntenzorg kan verbeteren en leer meer over de evaluatie van chirurgische innovaties.

  Van 13.00 - 16.00 uur vinden er colleges plaats in de Lammerszaal. Ook vindt hier de uitreiking van online kennisquiz plaats.

  Online kennisquiz

  Ben jij goed op de hoogte van het laatste nieuws? Ben je nieuwsgierig naar de link met het
  gezondheidsonderzoek? En wil je podiumkaarten winnen voor het InScience Festival? Doe dan mee met de online kennisquiz die we organiseren op vrijdag 6 oktober. ’s Middags gaat de quiz live op onze website. Volg de hele week het nieuws, beantwoord de vragen en doe mee aan het scholierenprogramma op zaterdag 7 oktober. De prijzen worden uitgereikt door Diederik Jekel. 

  Inschrijven
  Inschrijven voor het VWO-programma kan, alleen of samen met je klas, met een mail naar
  marie-louise.roovers@radboudumc.nl. Je krijgt dan ook een seintje wanneer de quiz online staat.

  Lees meer over het VWO-pakket.

Waarom de open dag?

Dat onze gezondheidszorg van een hoog niveau is, vinden we allemaal heel gewoon, maar dat gaat niet vanzelf. Het kost de wetenschap veel tijd en geld om de gezondheidszorg een stap verder te brengen.

lees meer

Waarom de open dag?

Dat onze gezondheidszorg van een hoog niveau is, vinden we allemaal heel gewoon. We verwachten ook veel. Steeds meer eigenlijk. We weten immers dat er ook steeds meer kan. Zo wordt onderzoek steeds minder belastend, diagnoses preciezer en behandelingen effectiever. Maar dat gaat niet vanzelf. Het kost de wetenschap veel tijd en geld om de gezondheidszorg een stap verder te brengen. Het Radboud Institute for Health Sciences (RIHS) creëert met haar wetenschappelijk onderzoek werkende en toepasbare innovaties in de gezondheidszorg. Zodat we daar allemaal baat bij hebben. Zo werkt het Radboud Institute for Health Sciences dagelijks aan een betere gezondheidszorg.

Over het RIHS

Van iedere nieuwe ontdekking binnen de medische wetenschappen is het uiteindelijk de bedoeling dat die ook daadwerkelijk toegepast gaat worden in de klinische praktijk. Die vertaalslag is echter een wetenschap op zichzelf, en dat is het terrein waarbinnen het Radboud Institute for Health Sciences (RIHS) zich beweegt.

De missie van het RIHS is het verbeteren van de klinische praktijk en de volksgezondheid. Dat doet het instituut door bewijzen te leveren voor de effectiviteit en efficiëntie van bestaande en nieuwe tests, behandelingen en beleid, door jonge onderzoekers te trainen in de methodologie om die bewijzen te vinden en door nieuwe methoden te ontwikkelen die leiden tot optimaal onderzoek in het vakgebied. Meer informatie

Gastheer Diederik Jekel

Diederik Jekel is wetenschapsjournalist, columnist en presentator. Hij legt op onnavolgbare wijze bètawetenschappen uit op radio, televisie, internet en een boek.

lees meer

Gastheer Diederik Jekel

Diederik Jekel is wetenschapsjournalist, columnist en presentator. Hij legt op onnavolgbare wijze bètawetenschappen uit op radio, televisie, internet en een boek. Hij behaalde zijn master in vastestoffysica in 2010 en heeft daarna heel kort onderzoek gedaan aan de Universiteit Twente. In oktober 2010 kreeg hij de kans om in De Wereld Draait Door over wetenschap te praten en sindsdien is hij full-time wetenschapsjournalist. Hij geeft presentaties over wetenschap en communicatie aan kinderen, volwassenen, industriëlen, wetenschappers en managers.
 
Tijdens zijn studie heeft hij heel veel gedaan voor het populair maken van wetenschap. Gastlessen en workshops voor leerlingen van de basisschool tot zesde klas vwo, wetenschappelijke theaterstukken, bijlessen en nog veel meer. Eind 2010 kwam Diederik voor het eerst bij De Wereld Draait Door om daar over de Nobelprijzen te praten. Sindsdien is hij meer dan tien keer geweest en inmiddels de vaste tafelgast als het om wetenschap gaat. Hij schreef vele artikelen voor de wetenschappelijke site Noorderlicht van de VPRO en heeft meerdere televisieprogramma’s gemaakt en gepresenteerd. Waaronder: Met de Kennis van Nu, Huisje Boompje Beestje, NOS Journaal en De Nationale Wetenschapsquiz Junior. Hij heeft tientallen optredens gehad op radio en televisie en daar aan elk mogelijk publiek wetenschap uitgelegd.

Naast zijn werk op tv, radio en internet heeft hij een boek geschreven en tientallen presentaties gegeven. Veelal wetenschappelijke colleges voor een breed publiek op Lowlands, de Museumnacht, TEDxAmsterdam en nog veel meer. Door zijn ervaring in het uitleggen van moeilijke materie voor een breed publiek wordt hij vaak gevraagd om communicatietrainingen te geven. Mediatraining aan promovendi en tips over hoe ze hun vakgebied beter uit kunnen leggen. Doordat hij uit de academische wereld komt en nu werkt in de mediabranche heeft hij een uniek perspectief over wat beide werelden willen. Maar ook voor managers of industriëlen op congressen. Meerdere malen is hij dagvoorzitter geweest op congressen met diverse achtergronden zoals een psychologiecongres, ingenieurscongres, natuurkundigencongres en managementcongres.

Met dank aan...

Deze Open Dag wordt georganiseerd in het kader van het Weekend van de Wetenschap. Naast hen, danken we ook diverse andere partners voor hun steun.


Foto's en filmopnames

Tijdens de Open Dag worden er foto- en filmopnames gemaakt.


Vind ons op social media!

Blijf op de hoogte van het evenement via onze Facebook-pagina of volg het Twitter-account van het Radboudumc.

inloggen