Agenda Promotie Arjan van Laarhoven

Arjan van Laarhoven

Host response in relation to tuberculosis susceptibility, transmission and outcome.

lees meer

Arjan van Laarhoven

Tuberculose plaagt de mensheid al sinds de prehistorie. Hoestende tuberculosepatiënten verspreiden de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Het inademen van deze bacterie leidt niet altijd tot een infectie en van de geïnfecteerde personen wordt slechts één op de tien ziek. Arjan van Laarhoven onderzocht de rol van het afweersysteem in tuberculose. Hij bekeek de interactie tussen cellen van het afweersysteem en de verschillende tuberculose bacteriestammen. De verschillende soorten bacteriestammen bleken een verschillende invloed te hebben op de mate waarin afweercellen een immuunreactie opwekken. Daarnaast zijn niet alle mensen even gevoelig voor het krijgen van tuberculose. Genetisch onderzoek onder tuberculosepatiënten in Bandung liet zien dat een nieuw ontdekte receptor daarbij mogelijk een rol speelt.
In het tweede deel van zijn onderzoek, onderzocht van Laarhoven de reactie van het afweersysteem op een hersenvliesontsteking die veroorzaakt wordt door de tuberculose bacterie. Deze relatief zeldzame vorm van tuberculose, kent een hoge sterfte van 30-50%. Van Laarhoven onderzocht cellen, eiwitten en metabolieten uit het bloed en hersenvocht. Hij vond dat stoffen in het hersenvocht de kans op overleving beter kunnen voorspellen dan stoffen in het bloed. In het hersenvocht is een sterkere ontstekingsrespons en een hogere concentratie van het aminozuur tryptofaan namelijk geassocieerd met een slechtere overleving. Van Laarhoven en collega’s vonden dat deze tryptofaanrespons deels genetisch bepaald is en dat dit genetisch profiel de overleving in Indonesische patiënten met een hersenvliesontsteking door tuberculose kon voorspellen. Met deze informatie kunnen effectievere behandelingen ontwikkeld worden.
 

Datum, tijd en locatie Promotie Arjan van Laarhoven

  • Datum: 25 mei 2018
  • Tijd: 10:30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Arjan van Laarhoven (1984) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht (2010) en heeft sindsdien zijn klinische opleiding tot internist (Sint Antoniusziekenhuis, Rijnstate ziekenhuis en Radboudumc) afgewisseld met onderzoek.

lees meer

Over de promovendus

Arjan van Laarhoven (1984) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht (2010) en heeft sindsdien zijn klinische opleiding tot internist (Sint Antoniusziekenhuis, Rijnstate ziekenhuis en Radboudumc) afgewisseld met onderzoek. Vanuit het lab van de Experimentele Interne Geneeskunde in Nijmegen heeft hij gewerkt aan tuberculose-onderzoek onder supervisie van prof. dr. Reinout van Crevel en prof. dr. Mihai Netea. Het onderzoek bracht hem onder meer ook naar de Universiteit van Groningen en het Broad Institute in Boston, en hij heeft een klein jaar gewerkt in de TB-HIV onderzoeksgroep van de Universitas Padjadjaran in Bandung, Indonesië. Daar heeft hij immunologische labtesten mee opgezet om bloed en hersenvocht van tuberculosepatiënten mee te onderzoeken.

Promotor

  • Promotor(s): prof. dr. R. van Crevel en prof. dr. M.G. Netea

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters
  • Snel naar