Agenda Promotie Elza Zijlstra

Elza Zijlstra Evaluatie van de zorg aan slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld

 In 2012 werd het Centrum Seksueel en Familiaal Geweld Nijmegen opgericht als één van de eerste Centra Seksueel Geweld in Nederland.

lees meer

Elza Zijlstra Evaluatie van de zorg aan slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld

 In 2012 werd het Centrum Seksueel en Familiaal Geweld Nijmegen opgericht als één van de eerste Centra Seksueel Geweld in Nederland. Op de Spoedeisende Hulp van het Radboudumc werken artsen, verpleegkundigen, politie en nazorgconsulenten samen om slachtoffers van acuut seksueel en huiselijk geweld  snel en laagdrempelig, op één plek, deskundige hulp te bieden. Elza Zijlstra concludeert in haar onderzoek dat deze inter-professionele hulp de kwaliteit van zorg verbeterde doordat ervaring en betere onderlinge communicatie leidde tot kennisopbouw en een betere attitude ten opzichte van slachtoffers. Ongeveer de helft van alle slachtoffers deed aangifte van het geweld. Wanneer de dader een recente bekende was, bijvoorbeeld iemand die is ontmoet op een feestje of festival, waren de slachtoffers veel minder geneigd aangifte te doen. De slachtoffers, vaak behorend tot kwetsbare groepen als jonge pubermeiden, kenden in hun genezingsproces ups en downs in mentale en fysieke gezondheid. De huisarts bleek een essentiële schakel te zijn om na de acute zorg over langere tijd een vinger aan de pols te houden.

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 10 oktober 2018
  • Tijd: 12.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Elza Zijlstra (1982) behaalde in 2009 haar artsendiploma en werkte daarna als arts-assistent in de psychiatrie en jeugdgezondheidszorg.

lees meer

Over de promovendus

Elza Zijlstra (1982) behaalde in 2009 haar artsendiploma en werkte daarna als arts-assistent in de psychiatrie en jeugdgezondheidszorg. In 2011 werd zij coördinator van het Centrum Seksueel en Familiaal Geweld Nijmegen. In 2012 startte zij bovenstaand onderzoek bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc, binnen het Radboud Institute for Health Sciences.

Promotor

  • Promotors: prof. dr. A.L.M. Lagro-Janssen en prof. dr. G.J.M. Hutschemaekers
  • Co-promotor: dr. S.H. Lo Fo Wong

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters
  • Snel naar