Agenda Promotie Esther Bakker van Gijssel

Esther Bakker - van Gijssel Gezondheidsongelijkheden verminderen voor mensen met een verstandelijke beperking

Mensen met een verstandelijke beperking (VB) hebben twee keer zoveel gezondheidsproblemen als mensen in de algemene populatie.

lees meer

Esther Bakker - van Gijssel Gezondheidsongelijkheden verminderen voor mensen met een verstandelijke beperking

Mensen met een verstandelijke beperking (VB) hebben twee keer zoveel gezondheidsproblemen als mensen in de algemene populatie. Als gevolg hiervan overlijden ze gemiddeld twintig jaar te vroeg, vaak aan behandelbare aandoeningen.
 
Mensen met VB hebben moeite om gezondheidsproblemen te herkennen en onder woorden te brengen. Esther Bakker-van Gijssel ontwikkelde een vragenlijst voor pro-actief gezondheidsonderzoek (PGO-VB) dat huisartsen helpt om te communiceren met mensen met VB. Huisartsen vonden een PGO-VB behulpzaam en werden het eens over de onderwerpen die op de lijst staan. Bakker-van Gijssel verwacht dat het nieuwe PGO-VB leidt tot minder gezondheidsongelijkheden voor mensen met VB. Voordat huisartsen de nieuwe PGO-VB gaan gebruiken, moet de vragenlijst goed getoetst worden: is deze algemeen toepasbaar, en accepteren huisartsen en patiƫnten deze?
 
Bakker-van Gijssel toetste de vragenlijst op begrijpelijkheid in samenwerking met mensen met VB. Dat mensen met VB meewerken aan het maken van een vragenlijst is nieuw. Deze groep patiƫnten vindt het belangrijk dat beslissingen over hun leven in overleg met hen genomen worden.

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 4 december 2018
  • Tijd: 16.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Esther Bakker-van Gijssel (1965) behaalde in 1991 haar artsendiploma aan de Rijksuniversiteit Groningen.

lees meer

Over de promovendus

Esther Bakker-van Gijssel (1965) behaalde in 1991 haar artsendiploma aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2007 rondde zij de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) af aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Bovenstaand onderzoek voerde zij uit bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc, binnen het Radboud Institute for Health Sciences. Zij combineert haar onderzoek met haar werk in de praktijk als AVG bij Siza, Arnhem, en De AVG Praktijk in het Radboudumc.

Promotor

  • Promotor(s): prof. dr. H.M.J. van Schrojenstein Lantman, prof. dr. W.J.J. Assendelft
  • Co-promotor(s): dr. P.L.B.J. Lucassen, dr. T.C. Olde Hartman

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters
  • Snel naar