Promotie Ideke Lamers


Ideke Lamers Een studie naar de antenne van de cel

Ideke Lamers onderzocht de antenne op de buitenkant van de menselijke cel, het zogenaamde cilium, en de erfelijke aandoeningen die ontstaan door een defect in deze antennes (ciliopathiën).

lees meer

Ideke Lamers Een studie naar de antenne van de cel

Ideke Lamers onderzocht de antenne op de buitenkant van de menselijke cel, het zogenaamde cilium, en de erfelijke aandoeningen die ontstaan door een defect in deze antennes (ciliopathiën). Het cilium ontvangt signalen vanuit de omgeving van de cel. Dit kunnen signalen van andere cellen zijn, maar ook licht en geluidsgolven. Voor een goede functie moet de antenne onderhouden worden. Een manier om onderdelen hiervoor aan te voeren is via blaasjestransport in de cel. Ideke Lamers ontdekte het verband tussen verstoring van dit blaasjestransport en verschillende genetische oorzaken van erfelijke ciliopathiën die in verschillende families voorkomen. Familieleden met het genetisch defect waren belast met erfelijke blindheid, of een obesitas-blindheid-cyste niersyndroom, of ernstige verstandelijke beperking. Lamers gebruikte social network principes (zoals een netwerk van vrienden op Facebook) om het netwerk van eiwit-eiwit interacties te bestuderen. Deze aanpak gaf meer inzicht in de biologische interacties en zorgde voor de eerste inzichten in de ziektemechanismen van de erfelijke ciliopathiën in deze families.

Titel proefschrift: Dysfunction of ciliary vesicle trafficking in ciliopathies

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 25 januari 2018
  • Tijd: 14.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Ideke Lamers (1987) behaalde in 2012 Bene Meritum haar masterdiploma Biomedical Sciences in Nijmegen. Bovenstaande onderzoek voerde zij uit op de afdeling Genetica van het Radboudumc.

lees meer

Over de promovendus

Ideke Lamers (1987) behaalde in 2012 Bene Meritum haar masterdiploma Biomedical Sciences in Nijmegen. Bovenstaande onderzoek voerde zij uit op de afdeling Genetica van het Radboudumc, binnen het Radboud Institute for Molecular Life Sciences. Ze werkt nu op dezelfde afdeling als onderzoeker naar therapieën voor erfelijke blindheid.


Promotor

  • Promotor: prof. dr. ir. R. Roepman en prof. dr. F.P.M. Cremers
  • Co-promotor: dr. H.H. Arts

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910.

persvoorlichters
inloggen