Agenda Promotie Jan-Jurre Mordang

Jan-Jurre Mordang De computer als onafhankelijke lezer van mammogrammen voor het detecteren van borstkanker

In Nederland heeft een op de zeven vrouwen kans om borstkanker te ontwikkelen tijdens haar leven. Vroege opsporing van borstkanker vermindert de sterftekans.

lees meer

Jan-Jurre Mordang De computer als onafhankelijke lezer van mammogrammen voor het detecteren van borstkanker

In Nederland heeft een op de zeven vrouwen kans om borstkanker te ontwikkelen tijdens haar leven. Vroege opsporing van borstkanker vermindert de sterftekans. Daarom zijn screeningprogramma’s geïmplementeerd in de meeste ontwikkelde landen. Elk jaar worden er miljoenen mammogrammen gemaakt, wat leidt tot een substantiële werkdruk voor radiologen. Om deze werkdruk te verminderen en de opsporing van borstkanker te vergroten, zijn er computergestuurde detectiesysteem ontwikkeld. Een dergelijk systeem analyseert elk mammogram en markeert verdachte gebieden.
De huidige systemen moeten een hoge sensitiviteit waarborgen, maar dit gaat ten koste van de specificiteit. Dit betekent dat het systeem relatief veel onterecht verdachte gebieden markeert in een mammogram. Het systeem moet daarom nog sterk verbeterd willen voordat het net zo goed een mammogram kan beoordelen als een radioloog. Mordang ontwikkelde en verbeterde een computergestuurd opsporingssysteem voor mammogrammen. Het uiteindelijk doel is het optimaliseren van de opsporing van verkalkingen, het vroegste stadium van borstkanker.

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 11 december 2018
  • Tijd: 12.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Jan-Jurre Mordang (1988) behaalde in 2011 zijn masterdiploma Medical Engineering aan de Technische universiteit Eindhoven.

lees meer

Over de promovendus

Jan-Jurre Mordang (1988) behaalde in 2011 zijn masterdiploma Medical Engineering aan de Technische universiteit Eindhoven. Bovenstaand onderzoek voerde hij uit bij de afdeling Radiologie van het Radboudumc, binnen de Diagnostic Image Analysis Group. Momenteel is hij technical sales and support specialist bij ScreenPoint Medical, een bedrijf dat een artificiële intelligentie systeem maakt voor het automatisch detecteren en karakteriseren van borstkanker in mammografie en tomografie.
 

Promotor

  • Promotor(s): Prof. dr. N. Karssemeijer, Prof. dr. G.J. den Heeten
  • Co-promotor(s): Dr. M. Broeders

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters
  • Snel naar