Agenda Promotie Lieke Wirken

Lieke Wirken Proefschrift

Dit proefschrift richt zich op het optimaliseren van de psychosociale zorg rondom nierdonatie bij leven.

lees meer

Lieke Wirken Proefschrift

Dit proefschrift richt zich op het optimaliseren van de psychosociale zorg rondom nierdonatie bij leven. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven in het algemeen nauwelijks wordt beïnvloed door de donatie, maar dat vermoeidheidsklachten bij een deel van de donoren langer aanhouden. Een studie onder 230 nierdonoren uit zeven Nederlandse transplantatiecentra gaf aan dat de klinische indruk van zorgprofessionals tijdens de donorscreening voorspellend is voor het langere termijn functioneren van donoren. De toevoeging van donor zelfrapportagevragenlijsten (met name lichamelijk en emotioneel functioneren voorafgaand aan de donatie) zorgde echter voor een sterke verbetering van deze voorspelling. Mogelijk zijn hiermee donoren te identificeren die kunnen profiteren van aanvullende psychosociale interventies gedurende de donatieprocedure. Voor deze donoren werd een psychosociale behandeling via internet ontwikkeld, die positief geëvalueerd werd in een eerste kleine studie. Deze resultaten laten zien dat een systematisch zorgprotocol met screening en begeleiding voor donoren die risico lopen op aanpassingsproblemen mogelijk een toegevoegde waarde kan hebben in de psychosociale begeleiding van donoren.

Titel proefschrift: Psychosocial consequences of living kidney donation: from screening to intervention

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 18 april 2018
  • Tijd: 14.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Lieke Wirken (1985) behaalde in 2009 haar Masterdiploma Klinische Psychologie aan de Radboud Universiteit.

lees meer

Over de promovendus

Lieke Wirken (1985) behaalde in 2009 haar Masterdiploma Klinische Psychologie aan de Radboud Universiteit. Bovenstaand onderzoek coördineerde zij vanuit de afdeling Medische Psychologie en afdeling Nierziekten van het Radboudumc binnen het Radboud Institute for Health Sciences en de sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie van de Universiteit Leiden. Momenteel werkt ze aan de Universiteit Leiden, waar ze het zorgpad (screening en behandeling) voortkomend uit dit proefschrift implementeren binnen de Nederlandse transplantatiecentra .

Promotor

  • Promotor(s): prof. dr. Andrea Evers, prof. dr. Luuk Hilbrands en prof. dr. Andries Hoitsma
  • Co-promotor(s): dr. Henriët van Middendorp

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters
  • Snel naar