Over de promovendus

Marlène Hekman (1988) behaalde in 2013 cum laude haar artsendiploma aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bovenstaand onderzoek voerde zij uit bij de afdelingen Urologie en Radiologie & Nucleaire geneeskunde van het Radboudumc binnen het Radboud Institute for Molecular Life Sciences. In juli 2017 begon zij aan de specialisatie tot uroloog en momenteel is zij werkzaam bij de afdeling Chirurgie van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen.
Agenda Promotie Marlene Hekman

Marlène Hekman Tumoren detecteren met dubbel-gelabelde antilichamen

Marlène Hekman onderzocht of antilichamen met zowel een radioactief als een fluorescent label geschikt zijn om voor of tijdens een operatie tumoren in beeld te brengen.

lees meer

Marlène Hekman Tumoren detecteren met dubbel-gelabelde antilichamen

Marlène Hekman onderzocht of antilichamen met zowel een radioactief als een fluorescent label geschikt zijn om voor of tijdens een operatie tumoren in beeld te brengen. Zij toonde in muizen aan dat deze dubbel-gelabelde antilichamen dikke darm- en eierstoktumoren kunnen detecteren. Hekman onderzocht vervolgens het gebruik van een dubbel-gelabeld antilichaam, girentuximab, in patiënten met nierkanker. De tumor werd voor de operatie in beeld gebracht door detectie van het radioactieve label, en tijdens de operatie door detectie van zowel het radioactieve als het fluorescente label. Dit dubbel-gelabelde antilichaam was veilig voor patiënten. Hekman laat ook zien dat diagnose van nierkanker mogelijk is met een antilichaam dat alleen radioactief gelabeld was.
 
De ontwikkeling van beeldvormende technieken, zowel voor als tijdens de operatie, kan de behandeling van patiënten met kanker verbeteren. Uiteindelijk geeft een combinatie van verschillende beeldvormende technieken tijdens de operatie de optimale informatie. Zo kunnen patiënten een geïndividualiseerde behandeling krijgen.

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 7 december 2018
  • Tijd: 10.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Marlène Hekman (1988) behaalde in 2013 cum laude haar artsendiploma aan de Rijksuniversiteit Groningen.

lees meer

Promotor

  • Promotor(s): prof. dr. P.F.A. Mulders en prof. dr. O.C. Boerman
  • Co-promotor(s): dr. M.J.P. Rijpkema en dr. E. Oosterwijk

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters
  • Snel naar