Promotie Omar Tutakhel


Omar Tutakhel De rol van lichaamsblaasjes bij de regulatie van hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk (hypertensie) is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en chronisch nierfalen, en verhoogt hiermee het overlijdensrisico.

lees meer

Omar Tutakhel De rol van lichaamsblaasjes bij de regulatie van hoge bloeddruk

Met een prevalentie van 1 op de 3 volwassenen wereldwijd, is hypertensie één van de ernstigste gezondheidsproblemen. In ~90% van de patiënten met hypertensie is de oorzaak onbekend. In de nier bevindt zich een zouttransporter (NCC) die een essentiële rol speelt bij de regulatie van de bloeddruk. Recentelijk is een nieuwe variant van deze zouttransporter ontdekt, die alleen in de mens voorkomt.

Tutakhel toonde aan dat deze nieuwe variant fungeert als een volledig functioneel zout transporterend eiwit dat een belangrijke rol speelt bij (patho)fysiologische processen in de mens. Ook toonde hij aan dat bepaalde lichaamsblaasjes als non-invasieve tool gebruikt kunnen worden om de behandeling van patiënten met een hoge bloeddruk te begeleiden. Deze zogeheten exosomen worden als kleine blaasjes door lichaamscellen afgescheiden in bloed en urine. In de toekomst kan het wellicht voor sommige ziekten een nierbiopt overbodig maken.

Datum, tijd en locatie Kies Promotie of Oratie

  • Datum: 15 Februari 2018
  • Tijd: 16:30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2


Over de promovendus

Omar Tutakhel (1988) behaalde in 2013 zijn Masterdiploma Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit. Bovenstaand onderzoek voerde hij uit bij de afdeling Fysiologie van het Radboud Institute for Molecular Life Sciences (RIMLS), Radboudumc. Hij onderzoekt nu op dezelfde afdeling als postdoc de klinische toepassing van urinaire exosomen om anti-hypertensieve therapie bij patiënten met een hoge bloeddruk te personaliseren.


Promotor

  • Promotor: Prof. dr. R.J.M. Bindels en Prof. dr. J.G.J. Hoenderop en Prof. dr. E.J. Hoorn, Erasmus MC
  • Co-promotor: Dr. J. van der Wijst

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910.

persvoorlichters
inloggen