Agenda Promotie Peter Leusink

Peter Leusink De noodzaak van een vulvadialoog

Vulvodynie, chronische pijn van de vulva, komt bij vijf tot tien procent van de vrouwen gedurende een periode in haar leven voor. Toch gaan niet al deze vrouwen naar de huisarts; er is sprake van onderdiagnostiek.

lees meer

Peter Leusink De noodzaak van een vulvadialoog

Vulvodynie, chronische pijn van de vulva, komt bij vijf tot tien procent van de vrouwen gedurende een periode in haar leven voor. Toch gaan niet al deze vrouwen naar de huisarts; er is sprake van onderdiagnostiek. Leusink toonde aan dat bij 28 procent van de vrouwen die aanvankelijk werden gediagnosticeerd met een vaginale schimmelinfectie, mogelijk sprake is van vulvodynie. Eveneens toonde hij aan dat er geen directe relatie is tussen het hebben van een vaginale schimmelinfectie en het krijgen van vulvodynie. Mogelijk wordt een subgroep ten onrechte door de huisarts behandeld voor een vaginale schimmelinfectie terwijl een behandeling voor vulvodynie meer op zijn plaats zou zijn. Waarom is de diagnostiek van vulvodynie lastig voor de huisarts? Uit interviews met huisartsen en vrouwen met vulvodynie blijkt dat huisartsen het moeilijk vinden seksualiteit proactief ter sprake te brengen terwijl vrouwen dit wel van hun huisarts verwachten. Ook vinden huisartsen chronische klachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden lastig, terwijl vrouwen juist van de huisarts een houding verwachten van betrokkenheid en mee willen kunnen beslissen over de vervolgstappen. Deze bevindingen kunnen behulpzaam zijn in het onderwijs aan huisartsen.
 

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 15 oktober 2018
  • Tijd: 14.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Peter Leusink (1958) is huisarts en seksuoloog.

lees meer

Over de promovendus

Peter Leusink (1958) is huisarts en seksuoloog. Hij deed als buitenpromovendus onderzoek bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc, binnen het Radboud Institute for Health Sciences (RIHS). Daarnaast is hij hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Seksuologie, hoofddocent van de RINO-opleiding Consulent Seksuele gezondheid en bestuurslid van de expertisegroep Seksuele gezondheid van het Nederlands Huisartsengenootschap.

Promotor

  • Promotors: prof. dr. A.L.M. Lagro-Janssen en prof. dr. E.T.M. Laan
  • Co-promotors: dr. T.A.M. Teunissen en P.L.B.J. Lucassen

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters
  • Snel naar