Promotie Peter Uijtdewilligen


Peter Uijtdewilligen Een embryonale steiger voor regeneratieve geneeskunde

In het beschreven project is de embryonale huid ontwikkeling geanalyseerd met als doel daaruit principes te halen die gebruikt kunnen worden voor het ontwerp van nieuwe constructen voor de regeneratieve geneeskunde.

lees meer

Peter Uijtdewilligen Een embryonale steiger voor regeneratieve geneeskunde

Het is bekend dat huid tijdens de vroege embryonale ontwikkeling zonder litteken geneest. In het beschreven project is de embryonale huid ontwikkeling geanalyseerd met als doel daaruit principes te halen die gebruikt kunnen worden voor het ontwerp van nieuwe constructen voor de regeneratieve geneeskunde. Ze kunnen worden ingezet bij de behandeling van bijvoorbeeld brand- en schaafwonden en stimuleren mogelijk embryonaal-achtige herstelprocessen welke zouden kunnen leiden tot littekenloos herstel. Een vergelijking tussen twee tijdstippen tijdens de embryonale ontwikkeling (E14 en E16) en één postnataal tijdstip (P1) met volwassen huid (P90) leverde een lijst van twintig groeifactoren. Twee groeifactoren uit deze lijst zijn geselecteerd en succesvol aangebracht in een type 1 collageen-heparine-matrix. Daarnaast werden type 1 collageen-matrices gemaakt waarin hyaluronzuur is verwerkt, dat mogelijk een rol speelt tijdens embryonale wondgenezing. In aanvulling op de analyse van de groeifactoren is er ook gekeken naar de rol van glycosaminoglycanen tijdens de embryonale huid ontwikkeling. Deze suikers worden door cellen gepresenteerd op hun celmembraan en zijn aanwezig in de extracellulaire matrix. Ze spelen mogelijk een rol bij het reguleren van signaalmoleculen zoals groeifactoren.

Titel proefschrift: Towards embryonic scaffolds for regenerative medicine - Glycosaminoglycans, effector molecules and collagen.

Datum, tijd en locatie Promotie

  • Datum: 19 februari 2018
  • Tijd: 10.30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Peter Uijtdewilligen (Utrecht 1980) heeft biotechnologie gestudeerd aan de Wageningen Universiteit.

lees meer

Over de promovendus

Peter Uijtdewilligen (Utrecht 1980) heeft biotechnologie gestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Na zijn studie begon hij in 2005 met zijn onderzoek naar de ontwikkeling van verschillende toepassingen van tissue engineering bij de afdeling Biochemie van het Radboudumc. Het promotieonderzoek binnen het Radboud Institute for Molecular Life Sciences van het Radboudumc richtte zich specifiek op tissue engineering van de huid. Uijtdewilligen is docent scheikunde aan CSG Het Streek te Ede en geeft daarnaast projectonderwijs (technasium).​


Promotor

  • Promotor: Prof. dr. R.E. Brock
  • Co-promotor: Dr. A.H.M.S.M. van Kuppevelt, Dr. ir. W.F. Daamen

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910.

persvoorlichters
inloggen