Agenda Promotie Tim Hutten

Tim Hutten

Gebruik van het immuunsysteem van de patiënt en donor om leukemie te verslaan.

lees meer

Tim Hutten

Allogene stamceltransplantatie wordt gezien als één van de meest effectieve behandelingen voor leukemie. Hoewel deze ziekte te genezen is met deze stamceltransplantatie, komt de ziekte in veel patiënten terug. Hiervoor zijn een aantal oorzaken aan te wijzen zoals onvoldoende activatie van bepaalde cellen van het afweersysteem die normaal gesproken de tumor kunnen opruimen, zoals de tumor-reactieve T en NK cellen. Structuren op het oppervlak van de tumor remmen deze cellen waardoor de tumor niet wordt opgeruimd. Om de tumor toch op te ruimen, vond Tim Hutten een manier om de tumor-reactieve T en NK cellen te activeren. Hij zette twee verschillende in vitro kweekprotocollen op waarmee hij hoge aantallen dendritische cellen kweekte. Door zijn protocollen kunnen de dendritische cellen zowel in het lichaam van muizen als in het laboratorium tumor-reactieve T cellen en NK cellen activeren.
 Daarnaast onderzocht hij de structuren die op het oppervlak van de tumor zitten en de T cellen remmen. Met behulp van antilichamen probeerde hij om deze structuren te blokkeren. Ook probeerde hij de expressie van deze structuren op de tumor te remmen met behulp van siRNA.
Hutten concludeert dat dendritische cellen bruikbaar zijn om de tumor-reactieve T cellen te activeren en de tumor op te ruimen. Daarnaast is het remmende milieu van de tumorcellen te manipuleren met antilichamen of met siRNA. Hiermee kan potentiële terugkeer van leukemie voorkomen worden bij patiënten.
 

Datum, tijd en locatie Promotie Tim Hutten

  • Datum: ...18 mei 2018
  • Tijd: 10:30 uur
  • Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Over de promovendus

Tim Hutten (1990) behaalde in 2013 zijn Masterdiploma Molecular Life Sciences aan Radboud Universiteit.

lees meer

Over de promovendus

Tim Hutten (1990) behaalde in 2013 zijn Masterdiploma Molecular Life Sciences aan Radboud Universiteit. Bovenstaand onderzoek voerde hij uit bij de afdeling Laboratoriumgeneeskunde van het Radboudumc, binnen het Radboud Institute for Molecular Life Sciences. Momenteel is hij in opleiding tot laboratoriumspecialist klinische chemie bij de afdeling Laboratorium Klinische Chemie en Haematologie van het UMC Utrecht.
 

Promotor

  • Promotor(s): prof. dr. Joop H. Jansen
  • Co-promotor(s): dr. Willemijn A. Hobo en dr. Harry Dolstra

Contact Persvoorlichters

Voor vragen neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. persvoorlichters
  • Snel naar