Agenda Publiek symposium hoogsensitiviteit

18 september 2018

Onderzoekers van het Donders Instituut in Nijmegen organiseren, samen met HSP point, een publiek symposium over hoogsensitiveit.

Alle mensen zijn in zekere mate gevoelig voor de omgeving, maar sommige meer dan anderen. De mensen die heel gevoelig zijn worden ook wel hoog sensitieve personen (HSP) genoemd. Deze mensen vormen de minderheid, maar toch is ca 20% van alle mensen hoogsensitief. Hoogsensitieve mensen hebben het niet makkelijk in onze maatschappij, omdat we aan heel veel prikkels worden blootgesteld. Daarbij kan gedacht worden aan de vele berichten op de mobiele telefoon, advertenties waarin ideaal beelden worden gepresenteerd, drukte op straat, alle dingen die we moeten doen, agressiviteit, etc. Al deze prikkels komen bij hoogsensitieve mensen extra sterk binnen. Juist omdat deze mensen informatie heel sterk verwerken is er een grens aan de informatie die ze kunnen verwerken. Wanneer deze grens wordt overschreden, leidt dat tot stress en fysieke en/of mentale klachten. Voorbeelden hiervan zijn burnout en depressie, mentale problemen die tegenwoordig steeds meer voorkomen. Doorgaans worden hoogsensitieve mensen gezien als zwakke kwetsbare mensen. Immers, ze kunnen zo weinig hebben. Bovendien staan eigenschappen zoals brutaalheid en jezelf verkopen hoger in het vaandel dan gevoeligheid en kwetsbaarheid. Echter, dit is slechts een kant van de medaille. De andere kant van de medaille, welke minder bekend is, is dat hoogsensitieve mensen ook heel erg sterk reageren op positieve factoren uit de omgeving, zoals warme liefdevolle ouders, of een goed sociaal netwerk. Hoogsensitieve mensen die een positieve omgeving ervaren kunnen enorm opbloeien, meer dan mensen die minder gevoelig zijn. Omdat hoogsensitieve mensen vaker empathisch, intuïtief, gewetensvol, loyaal en creatief zijn, draagt een positieve omgeving bij aan goed functioneren van deze mensen. Dit is niet alleen fijn voor deze mensen, maar maakt ook onze maatschappij mentaal gezonder en weerbaarder. Bovendien hebben we mensen met deze eigenschappen juist hard nodig in allerlei creatieve, adviserende en hulpgevende beroepen.

Er is veel media aandacht voor hoogsensitiveit, maar juist de mensen die vanuit hun beroep andere mensen helpen zijn minder goed op de hoogte van het bestaan van hoogsensitiveit. Dit is een gemiste kans. Ook is er scepticisme, omdat sommige mensen hoogsensitiveit een hype vinden dat niet wordt ondersteund door echt bewijs. Hier is mogelijk onvoldoende inzicht in het wetenschappelijk onderzoek dat plaats vindt naar hoogsensitiviteit. Tenslotte zijn er mensen die heel erg geïnteresseerd zijn in hoogsensitiveit, maar het lastig vinden om verder te komen in bijvoorbeeld het bieden van hulp omdat ze niet weten wie nog meer geïnteresseerd zijn en beschikbaar zijn voor samwenwerking. Een netwerk gelegenheid is dus belangrijk.

Om deze redenen organiseren onderzoekers van het Donders Instituut in Nijmegen, samen met HSP point, een publiek symposium over hoogsensitiveit. Het programma bestaat uit een combinatie van wetenschappelijke presentaties, het delen van persoonlijke ervaringen, en een panel gesprek. Het symposium zal in het Nederlands worden gehouden in makkelijke taal, zodat het toegankelijk is voor alle mensen die geïnteresseerd zijn.

  • 18 september 2018 van 19.00-22.00

  • Snel naar