Welkom bij het Centrum voor Infectieziekten Waar kunnen we u mee helpen?
Selecteer hier hoe vaak je e-mailalerts wil ontvangen.
Amsterdam UMC, RIVM en Radboudumc publiceren studieresultaten in The Lancet Infectious Diseases
In veldonderzoek naar de werking van een malariavaccin zagen de onderzoekers, onder wie Benjamin Mordmüller van het Radboudumc, een opmerkelijk effect. Het vaccin roept een bredere respons op tegen malaria-eiwitten dan er in het vaccin zitten.
Drie onderzoekers van het Radboudumc hebben Rubicon-financiering ontvangen van NWO/ZonMw. Daarmee kunnen Elke Muntjewerff, Laura de Vries en Laurens van de Wiel twee jaar lang onderzoek gaan doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling.
Na het Neolithicum vertoonden Europese bevolkingen een toename in lengte en intelligentie, verminderde hun huidpigmentatie en nam de kans op hart- en vaatziekten toe, schrijven onderzoekers uit Nijmegen en Hannover in Frontiers in Genetics.
Genetische factoren die mede de afweer van de gastheer bepalen, verschillen soms aanzienlijk tussen mensen en bevolkingsgroepen onderling. Dat toont een publicatie in het American Journal of Human Genetics van onderzoekers uit Nederland, Tanzania en India.
Het Expertisecentrum Schimmelinfecties van het Radboudumc heeft een niet eerder bekende schimmel ontdekt en die genoemd naar de in 2017 overleden analist Ton Rijs.
Met subsidie van het Amerikaanse NIH gaat Reinout van Crevel het ziekteproces van tuberculose meningitis nog verder ontrafelen.
Wat we eten beïnvloedt ons lichaam. Een dieet met veel plantaardige producten en weinig vet biedt voordelen voor de gezondheid en voorkomt welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten. Dat laat internist Quirijn de Mast zien met zijn onderzoek in Afrika.
NWO heeft 89 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering van maximaal 280.000 euro toegekend. Acht van hen zijn afkomstig van het Radboudumc en de Radboud Universiteit.
Artsen van de afdeling Interne Geneeskunde / Infectieziekten en Dermatologie tonen met vier verschillende onderzoeksmethoden wereldwijd een bijwerking aan van bepaalde zogenaamde biologicals
Promovendus Joep Joosten onderzocht de afweer van muggen tegen virussen zoals Zika en dengue
Heeft een infectie invloed op de afweer van volgende generaties? Ja, zo blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en internationale collega’s gepubliceerd in Nature Immunology.
Onderzoek via neusvocht is makkelijker dan via het bloed
Onderzoek onder 60-plussers die langer dan 4 maanden geleden volledig gevaccineerd zijn
Evolutie van het immuunsysteem in beeld gebracht met oeroud DNA
Spaans-Nederlands onderzoek bij gezonde jonge mannen die ernstig ziek zijn geworden na een infectie met SARS-CoV-2 heeft twee nieuwe mutaties in het TLR7 gen opgeleverd.
Radboudumc coördineert groot internationaal samenwerkingsproject UNITE4TB
Gezamenlijke studie van Radboudumc, Jeroen Bosch Ziekenhuis en UMC Utrecht
Wetenschappers van het Radboudumc hebben dankzij DNA-onderzoek van een 34 duizend jaar oude schedel, gevonden in een Roemeense grot, kennis opgedaan over genetische variatie in het DNA van de toenmalige mens.
Rubicons voor Michelle Brouwer en Guido van Mierlo
Chantal Bleeker-Rovers over onderzoek naar corona, Q-koorts en andere infectie-uitbraken
Zwermleren (swarm learning) kan de samenwerking en informatie-uitwisseling op het gebied van onderzoek aanzienlijk verbeteren mét behoud van de privacy, schrijft een internationaal onderzoeksteam met onderzoekers van het Radboudumc in Nature.
Onderzoek van het RIVM, Radboudumc en Amsterdam UMC
Automatisch longtumoren kunnen herkennen op CT scans: hoogleraar functionele beeldanalyse Bram van Ginneken ontwikkelde binnen zijn Vici-project software die nu wereldwijd wordt gebruikt.
Het AI For Life Center bundelt veel initiatieven rond kunstmatige intelligentie binnen de regio Nijmegen-Arnhem-Wageningen. Health, met het Radboudumc in een belangrijke rol, is daarbij een belangrijk thema.
Een nieuwe, in het laboratorium van het Radboudumc ontwikkelde onderzoeksmethode geeft binnen vier dagen uitsluitsel of iemand drager is van het Humaan Papillomavirus (HPV) én of zij in de gevarenzone zit om kanker te ontwikkelen.
Internationaal onderzoek toont aan dat kans op sterfte niet toeneemt.
Misschien kortere behandeling mogelijk door hogere dosering
Publicatie van onder andere Quirijn de Mast en Mihai Netea in Nature Immunology
Een nieuwe mug is wijdverspreid in de Hoorn van Afrika en zeer vatbaar voor lokale malariaparasieten
Het COVID-19-onderzoeksteam van het Radboudumc dat onderzoek doet naar het BCG-vaccin, de bradykinine-hypothese en de rol van genetica bij COVID-19 ontvangt de Hermesdorfprijs 2020. Charlotte Bekker ontvangt de Hermesdorf Talentprijs.
Internationaal onderzoek onder leiding van het Radboudumc maakt het voor zorgverleners makkelijker om een inschatting van het verwachte ziektebeeld te geven.
De aanwezigheid van bepaalde niet uitgerijpte celtypen in bloed geven al vroeg aan dat COVID-19 zich gaat ontwikkelen tot een ernstige ziekte. Dat schrijft een Duits-Nederlands team met onderzoekers van de afdeling Intensive Care (IC) van het Radboudumc in het wetenschapsblad Immunity.
Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.
Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.
Een longecho kan in de coronapandemie van grote waarde zijn, zo tonen onderzoekers van het Radboudumc en Amsterdam UMC aan. Longechografie is snel en betrouwbaar in staat om een infectie met het coronavirus uit te sluiten of zeer waarschijnlijk te maken.
Na het meten van belangrijke cytokines bij COVID-19 en verscheidene andere ziektebeelden, laten onderzoekers van het Radboudumc zien dat er bij COVID-19 patiënten géén sprake is van een cytokinestorm. Dat heeft ook consequenties voor de behandeling, schrijven ze in JAMA.
De ziekmakende schimmel Candida auris is moeilijk te verdelgen. Hij is resistent voor veel schimmeldodende middelen en niet eenvoudig te diagnosticeren. Onderzoekers hebben vastgesteld dat de menselijke afweer de schimmel goed herkent en waar de achilleshiel zit voor nieuwe, effectieve medicijnen.
Meer studies moeten uitwijzen of het generieke vaccin ook een positief effect kan hebben
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.