Centrum voor Infectieziekten Gecontroleerde Humane Infectie Modellen Malaria model Vrijwilligers gezocht voor malariaonderzoek CPS135

Het onderzoek

In deze studie onderzoeken we hoe veilig en werkzaam de immunisatie met malaria-sporozoïeten (NF135) is tegen een gecontroleerde humane malaria-infectie.

lees meer

Het onderzoek

Malaria is de meest voorkomende tropische infectieziekte. Jaarlijks zijn er ruim 200 miljoen nieuwe gevallen van malaria en bijna een half miljoen sterfgevallen door malaria. Verreweg de meeste slachtoffers zijn Afrikaanse kinderen. Er is daarom dringend behoefte aan een vaccin tegen malaria. Het Radboudumc voert gecontroleerde malaria-infecties uit bij gezonde vrijwilligers om zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een malariavaccin.
 
Doel
Dit onderzoek bekijkt hoe veilig en werkzaam CPS-immunisatie (Chemoprofylaxe en sporozoïeten immunisatie) met NF135 malaria sporozoïeten is tegen een gecontroleerde humane malaria‐infectie (hieronder volgt meer uitleg). De eventueel beschermende werking testen we door de proefpersonen na drie immunisaties te besmetten met malaria.

De vrijwilligers die immunisaties krijgen zijn verdeeld in 2 groepen, cohort A en cohort B. Er is ook een groep proefpersonen die geen immunisaties krijgt, maar alleen worden besmet met malaria. Dat is de ‘controlegroep’ voor de werkzaamheid van de infectie. Momenteel zijn we op zoek naar deelnemers voor Cohort B dat in januari 2020 van start gaat.

 

Onderzoeks­planning CPS135 study

 • Start medio januari 2020

  lees meer


  Onderzoeksgroep B1

  In totaal nemen 58 gezonde vrijwilligers deel aan dit onderzoek. Wij hebben deze vrijwilligers verdeeld over 2 groepen (cohort A en cohort B) en een controlegroep. Vrijwilligers uit onderzoeksgroep B1 (Cohort B) krijgen drie CPS-immunisaties. Tussen elke immunisatie zitten 6 weken, gevolgd door een malaria‐infectie. Vrijwilligers uit de controlegroep krijgen geen immunisaties en doen alleen mee aan de malaria‐infectie. 

  Periode

  Start 6 januari 2020. In totaal duurt de studie voor deze onderzoeksgroep ongeveer 16 maanden.

  Vergoeding

  2300 - 3100 euro

 • Onderzoeksgroep B2

  In totaal nemen 58 gezonde vrijwilligers deel aan dit onderzoek. Wij hebben deze vrijwilligers verdeeld over 2 groepen (cohort A en cohort B) en een controlegroep. Vrijwilligers uit onderzoeksgroep B2 (Cohort B - Controle groep) krijgen eennmaal een infectie met malaria onder strikt gecontroleerde omstandigheden. 

  Periode

  Start september 2020. In totaal duurt de studie voor deze onderzoeksgroep ongeveer 1 maand.

  Vergoeding

  800 euro

Wie kan meedoen?

We zoeken vrijwilligers

 • die gezond zijn
 • tussen 18 en 35 jaar
 • woonachtig in omgeving Nijmegen of Wageningen
 • die niet eerder malaria hebben gehad

Meer informatie

Meer informatie over dit onderzoek

Wij organiseren voor deze studie vrijblijvende informatiebijeenkomsten. Wilt u deelnemen of meer informatie ontvangen? meld u aan

Contactpersoon

drs. Manon Alkema
arts-onderzoeker

(06) 15 39 95 80
contact

Contactpersoon

drs. Saskia van der Boor
arts-onderzoeker

(06) 15 39 95 80
contact

Malariavaccin ontwikkelen

Dankzij de gecontroleerde malaria-infecties bij gezonde vrijwilligers kunnen onderzoekers de afweerreactie op malaria bestuderen. Met deze kennis willen we nieuwe en betere malariavaccins ontwikkelen.

lees meer

Malariavaccin ontwikkelen

Dankzij de gecontroleerde malaria-infecties bij gezonde vrijwilligers kunnen onderzoekers de afweerreactie op malaria bestuderen. Met deze kennis willen we nieuwe en betere malariavaccins ontwikkelen.

We onderzoeken bijvoorbeeld hoe de malariaparasiet zelf gebruikt kan worden als vaccin. Hiervoor besmetten we gezonde vrijwilligers herhaaldelijk met malaria terwijl zij een antimalaria geneesmiddel slikken. Dankzij het antimalariamiddel worden de vrijwilligers niet ziek, maar komt het afweersysteem wel in aanraking met de parasiet en leert het hoe het de parasiet kan vernietigen. Als deze vrijwilligers opnieuw gestoken worden door malariamuggen, dit keer zonder antimalaria middelen, worden zij niet meer ziek.


Samen met het Leids Universitair Medisch Centrum en het Amerikaanse bedrijf Sanaria, Inc., is in het Radboudumc ook een verzwakte malariaparasiet gemaakt, waarbij twee genen zijn verwijderd. Deze ‘genetisch gemodificeerde’ parasiet stopt vroeg in zijn ontwikkeling. Hierdoor veroorzaakt hij naar verwachting geen klachten bij de mens, maar wordt hij wel herkend door het afweersysteem. In 2017 zullen we testen of deze parasiet als vaccin kan worden gebruikt.

Testen van malariavaccins

Het testen van een nieuw vaccin gebeurt eerst uitvoerig op proefdieren. In een later stadium worden de vaccins getest op gezonde vrijwilligers. Nadat is vastgesteld dat een malariavaccin veilig is bij gezonde vrijwilligers, onderzoeken we of het effectief is in het voorkomen van malaria. Dit kan onderzocht worden bij een groep vrijwilligers in een land waar malaria veel voorkomt, zoals in Afrika. In de praktijk is het vaak lastig om zo’n onderzoek op te zetten en uit te voeren in Afrika. Om de ontwikkeling van malariavaccins te bevorderen, kunnen we dit soort onderzoek daarom ook uitvoeren bij gezonde vrijwilligers in landen waar malaria niet natuurlijk voorkomt. Zij krijgen dan het nieuwe vaccin en worden daarna onder streng gecontroleerde omstandigheden besmet met malaria om te kijken of het vaccin effectief malaria kan voorkomen.