Voeding & kanker

Een behandeling tegen kanker kan uw eetlust beïnvloeden. Veel patiënten met kanker hebben last van ongewenst gewichtsverlies. Dat kan onder andere komen door een lichamelijke reactie op de kanker. Gevolg hiervan is dat de stofwisseling verandert, wat invloed heeft op uw eetlust. Problemen met eten kunnen ook ontstaan door de bijwerkingen van de behandeling. Bijvoorbeeld veranderde smaak en reuk, misselijkheid, moeilijk slikken of een ontstoken mond. Indien u moeite heeft met voeding, dan kunt u met uw behandelend arts overleggen of u doorverwezen kunt worden naar een diëtiste. Diëtisten zijn gespecialiseerd in deze klachten en adviseren u voor, tijdens en na de behandeling over de juiste voeding zodat u zo goed mogelijk aan de behandeling kunt beginnen en na afloop zo snel mogelijk weer aansterkt.

Lees meer: http://www.voedingenkankerinfo.nl/
 

In uw dagelijks leven


Gezin & kanker

Wat vertelt u aan uw kinderen over ziek zijn en doodgaan? Lees meer voor adviezen bij de begeleiding van uw kinderen als u kanker heeft.

lees meer

Seksualiteit, intimiteit en vruchtbaarheid

Kanker en de bijbehorende behandelingen kunnen invloed hebben op uw seksualiteit.

lees meer

Seksualiteit, intimiteit en vruchtbaarheid

Het feit dat u kanker hebt of hebt gehad, kan ervoor zorgen dat u minder zin hebt in seks. En wanneer u een tumor heeft aan één van de geslachtsorganen, is de kans groot dat de ziekte of behandeling invloed heeft op uw seksueel functioneren. Het is daarom belangrijk om uw gevoelens over uw lichaam en het hebben van seks te delen met uw partner. Ook kunt u uw zorgen altijd delen met uw behandelend arts en/of verpleegkundige. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een seksuoloog. Meer informatie vindt u op Kanker en seksualiteit.

Als u uw vruchtbaarheid dreigt te verliezen door ziekte of medicijngebruik, zijn er behandelingen die het vervullen van een kinderwens in de toekomst misschien toch mogelijk maken. Wilt u hierover meer weten? Klik dan op fertiliteitspreservatie.

Werk & kanker

Veel mensen met kanker willen tijdens hun behandeling blijven werken of na de afloop van de behandeling hun werk weer gedeeltelijk of geheel hervatten.

lees meer

Werk & kanker

Veel mensen met kanker willen tijdens hun behandeling blijven werken of na de afloop van de behandeling hun werk weer gedeeltelijk of geheel hervatten. U kunt daarbij tegen obstakels aanlopen, bijvoorbeeld wanneer u vanwege de lichamelijke gevolgen van ziekte of behandeling niet meer hetzelfde werk kunt verrichten als eerst. Ook onzekerheid over het herstel of onvoldoende sociale steun in de werkomgeving kan een rol spelen. Probeer met uw werkgever in gesprek te gaan en afspraken over uw werkhervatting te maken. Praktische informatie en advies kunt u vinden op de website Kanker en werk. Ook kunt u altijd de hulp inschakelen van de bedrijfsarts.

Klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie

U kunt door de oncoloog of specialistisch verpleegkundige verwezen worden naar een klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie. De klinisch arbeidsgeneeskundige brengt met u en eventueel uw partner of familieleden de problemen rond opleiding, werk en inkomen in kaart. Hij of zij ondersteunt, adviseert en informeert u hierin en bespreekt mogelijke oplossingen. Meer informatie over wat een klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie precies doet, vindt u hier.

Ondersteuning voor partners

De diagnose kanker heeft niet alleen impact op de persoon die de diagnose en behandeling krijgt, maar ook op u als partner. Hoe u omgaat met de situatie heeft invloed op uw partner en andersom.

lees meer

Persoonlijke verzorging


Mondverzorging tijdens chemotherapie Waarom is dit belangrijk?

In de periode dat u chemotherapie krijgt, is een goede mondverzorging heel belangrijk. Via wondjes in de mond kan een infectie ontstaan.

lees meer

Mondverzorging tijdens chemotherapie Waarom is dit belangrijk?

In de periode dat u chemotherapie krijgt, is een goede mondverzorging heel belangrijk. In uw mond zijn van nature allerlei bacteriën, schimmels en virussen aanwezig. In gezonde omstandigheden beschermt het mondslijmvlies u tegen het binnendringen van deze ziekteverwekkers. De chemotherapie tast de beschermende functie van uw mondslijmvlies aan. Hierdoor kunnen wondjes in uw mond ontstaan. Bovendien vermindert de chemotherapie uw afweer, waardoor u extra vatbaar bent voor infecties. De wondjes in uw mond kunnen daardoor sneller dan normaal geïnfecteerd raken. Om de kans op een infectie via wondjes in uw mond te verminderen is een goede en regelmatige mondverzorging van groot belang.

Tips

Hieronder vindt u tips voor een goede mondverzorging. Bij vragen of onduidelijkheden kunt u contact opnemen met uw specialist of (oncologie)verpleegkundige.

Algemeen
 • gebruik een zachte tandenborstel of eventueel een elektrische borstel of natte gazen in plaats van een borstel
 • gebruik een fluoride bevattende tandpasta
 • spoel de tandenborstel na gebruik goed met stromend water af
 • bewaar de borstel in een beker met de borstelkop naar boven
 • verzorg uw mond ook zorgvuldig in de ‘rustweken’ van de chemotherapie

Mondverzorging bij een intact mondslijmvlies


Eigen gebit
 • poets uw tanden 4x per dag (na maaltijden en voordat u gaat slapen) met een fluoridetandpasta
 • spoel, na het tandenpoetsen, uw mond 4x per dag 1 minuut grondig met water
 • maak uw lippen 4x per dag vettig met vaseline uit een tube en breng dit aan met een wattenstaafje
 • reinig 1x per dag het gebied tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, flos of ragers (niet gebruiken bij bloedend mondslijmvlies)

Gebitsprothese
 • verwijder uw gebitsprothese vóór de mondverzorging
 • poets uw prothese 4x per dag (na de maaltijden en voordat u gaat slapen) met een zachte zeep, bijvoorbeeld afwasmiddel, en spoel af met kraanwater
 • spoel uw mond grondig gedurende 1 minuut met water
 • maak 4x per dag uw lippen vettig met vaseline uit een tube en breng dit aan met een wattenstaafje
 • maak 1x per dag het gebittenbakje huishoudelijk schoon
 • laat uw prothese in de nacht bij voorkeur uit en bewaar het droog

Mondverzorging bij veranderingen van uw mondslijmvlies


Voorbeelden van veranderingen zijn:
 • roodheid van het mondslijmvlies
 • pijn bij het eten, drinken of spreken
 • pijn bij het indoen van uw prothese
 • gevoeligheid voor kruiden, zure producten, warmte of kou
 • opgezwollen mondslijmvlies
 • bloedend slijmvlies

Eigen gebit
 • Poets uw tanden 4x per dag (na de maaltijden en voordat u gaat slapen) met een fluoride tandpasta (zonder menthol). Gebruik een zachte tandenborstel.
 • Spoel uw mond 4x per dag, na het poetsen, ongeveer 1 minuut grondig met water.
 • Wanneer u niet meer uw tanden kunt poetsen dan 2x per dag uw mond goed spoelen met chloorhexidine 0,12 % zonder alcohol (perio-aid). Wacht na het spoelen met chloorhexidine oplossing 30 minuten met eten/drinken in verband met een vieze smaak.
 • Maak 4x per dag uw lippen vettig met vaseline uit een tube en breng dit aan met een wattenstaafje.
 • Reinig 1x per dag het gebied tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, flos of ragers (niet gebruiken bij bloedend mondslijmvlies).

Gebitsprothese
 • verwijder uw gebitsprothese vóór de mondverzorging
 • poets uw prothese 4x per dag (na de maaltijden en voordat u gaat slapen) met een zachte zeep, bijvoorbeeld afwasmiddel, en spoel goed af onder stromend water
 • spoel (4x per dag ) 1 minuut uw mond grondig met water (hierna kunt u eventueel uw schoongemaakte prothese weer indoen)
 • laat uw prothese in de nacht uit en bewaar het droog
 • maak 4x per dag uw lippen vettig met vaseline uit een tube en breng dit aan met een wattenstaafje
 • maak 1x per dag het gebittenbakje schoon
 • probeer uw gebitsprothese zo min mogelijk te dragen totdat uw mondslijmvlies weer hersteld is

Uiterlijk & kanker

Kanker en de behandeling van kanker kunnen hun uitwerking hebben op uw uiterlijk.

lees meer

Uiterlijk & kanker

Kanker en de behandeling van kanker kunnen hun uitwerking hebben op uw uiterlijk. Hierdoor kunt u de ziekte als extra belastend ervaren. Veel mensen ervaren dat een verzorgd uiterlijk hen meer zelfvertrouwen kan geven. Daarom biedt het Radboudumc patiënten tijdens en (recent) na de behandeling van kanker de workshop Look Good, Feel Better aan. Met eenvoudige tips en adviezen leert u in deze workshops een aantal veel voorkomende verzorgingsklachten aan te pakken.

Inschrijven

Ga naar het inschrijfformulier voor de workshop Look Good, Feel Better. De data vindt u in het formulier.

Kijk voor meer informatie over uiterlijke verzorging bij kanker op de website: Look Good Feel Better

Voeding & kanker

Een behandeling tegen kanker kan uw eetlust beïnvloeden.

lees meer