Waarom naar het Radboudumc?

  • Vroegere opsporing van agressieve prostaatkanker.
  • Exactere bepaling van de agressiviteit van de tumor.
  • Nauwkeurige vaststelling van de uitbreiding van de tumor.
Het expertisecentrum voor MRI Prostaat maakt gebruik van een zeer geavanceerde MRI-scanner, die de prostaat haarscherp in beeld brengt tot op moleculair niveau. Hiernaast worden de MR-beelden door een expert-team op een gestandaardiseerde manier (volgens de zogenaamde PI-RADS methode) beoordeeld. Indien er wat te zien is, wordt tenslotte met de meest moderne technieken gebiopteerd.

Over het onderzoek in ons centrum

Prostaatkanker: ja of nee? Kwaadaardig of niet? Uitzaaiingen aanwezig? Het expertisecentrum voor MRI Prostaat past de nieuwste MRI-technieken toe voor opsporing, lokalisering en typering van deze prostaatkanker. lees meer

Over het onderzoek in ons centrum

Prostaatkanker: ja of nee? Kwaadaardig of niet? Uitzaaiingen aanwezig? Het expertisecentrum voor MRI Prostaat past de nieuwste MRI-technieken toe voor opsporing, lokalisering en typering van deze prostaatkanker.

Duidelijkheid bij vermoeden op prostaatkanker

Is uw PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) verhoogd? Dan kan dit wijzen op prostaatkanker, maar vaak is dit niet zo. Een MRI-scan geeft meer duidelijkheid.

Snelle diagnose

Maar liefst één op de zeven mannen krijgt te maken met prostaatkanker. Met MRI kunnen we beter zien of en waar een agressieve tumor in de prostaat zit, zodat er gericht geprikt kan worden. Dit is vooral een voordeel voor mannen, bij wie eerdere echografische biopten niets lieten zien.

Jaarlijks komen honderden patiënten uit de hele wereld voor een MRI-diagnose naar Nijmegen, omdat de nieuwe technieken op dit moment hier worden toegepast.
 


Soorten MRI prostaat

Er zijn verschillende soorten MRI Prostaat onderzoeken. Uw behandelend arts overlegt met de radioloog welke onderzoeken voor u van toepassing zijn.
  • Bij een MRI geleide biopt, prikken we gericht in de verdachte cellen aan de hand van de MRI beelden.

    lees meer


    MRI geleid biopt

    Bij een MRI geleide biopt, prikken we gericht in de verdachte cellen aan de hand van de MRI beelden. Deze biopten gaan vervolgens naar de patholoog. Die onderzoekt of het vermoeden dat er kanker is, juist is. En stelt in dat geval de agressie ervan vast.

    Lees meer over een prostaatbiopsie met MRI-scan.

  • MRI Prostaat

    Bij een MRI Prostaat kijken we of er verdenking op prostaatkanker aanwezig is. En zo ja, waar dan precies, en hoe ver die zich uitbreidt. In overleg met uw behandelend arts nemen we vervolgens eventueel gericht weefsel af met een naald voor verder onderzoek. Dat heet MRI geleid biopt.

    Lees meer over een MRI-onderzoek van de prostaat.

Waarom naar het Radboudumc?

Er zijn verschillende redenen om voor ons expertisecentrum te kiezen. lees meer

Hoe verloopt ons traject?

Na aanmelding bij ons centrum door uw behandelend arts, doorloopt u ons traject. lees meer

Hoe verloopt ons traject?

  • Voor het maken van een scan verwijst uw behandelend arts u door naar het expertisecentrum voor MRI Prostaat. Dit is uw uroloog of een andere medisch specialist.
  • Zodra wij deze aanvraag hebben ontvangen, wordt er een afspraak met u gemaakt voor een scan.
  • De MRI-scan laat via scherpe driedimensionale kleurenbeelden zien of u prostaatkanker hebt, waar de kanker zich bevindt en hoe ernstig deze is.
  • Is er een tumor aanwezig? Dan maken wij in overleg met uw behandelend arts eventueel een nieuwe afspraak waarbij we met een geleide biopsie via uw rectum (endeldarm) een stukje weefsel verwijderen uit het meest kwaadaardige deel van de tumor voor onderzoek. Deze geleide biopsie vindt plaats terwijl u in de MRI-scanner ligt.
  • In korte tijd zijn alle kenmerken van de prostaatkanker in kaart gebracht. De radioloog koppelt de bevindingen van de MRI-scan terug aan uw behandelend arts, die samen met u een gericht behandelplan opstelt.
  • Het expertisecentrum voor MRI prostaat stelt de diagnose. Een eventuele behandeling of een behandelplan wordt altijd opgesteld door de behandelend arts.
  • Medewerkers
  • Intranet