Expertisecentra Expertisecentra Hoofd-, Hals- en Speekselkliertumoren

Over het expertisecentrum

Als uw verwijzend arts bij u een kwaadaardig gezwel (kanker) vermoedt in het hoofd-halsgebied, stuurt hij u door naar het Radboudumc Expertisecentrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselkliertumoren.

lees meer

Over het expertisecentrum

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselkliertumoren houdt zich bezig met patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied. Iedere patiënt wordt gezien en behandeld door een multidisciplinair team van specialisten uit verschillende disciplines.

Als uw verwijzend arts bij u een kwaadaardig gezwel (kanker) vermoedt in het hoofd-halsgebied, stuurt hij u door naar het Radboudumc Expertisecentrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselkliertumoren. Na verwijzing kunt u binnen een week bij ons terecht. Na uw eerste afspraak hier krijgt u meestal binnen een week alle uitslagen en een behandelplan.


Contact

Centrum voor Hoofd-Halsoncologie

(024) 361 51 24

Onze expertise

Ons specialisatiegebied is hoofd-halskanker, speekselklierkanker en andere zeldzame kankers in het hoofd-halsgebied, zoals Merkelcelcarinoom. lees meer

Onze expertise

Ons specialisatiegebied is hoofd-halskanker, speekselklierkanker en andere zeldzame kankers in het hoofd-halsgebied, zoals Merkelcelcarcinoom. In ons multidisciplinair centrum diagnosticeren en behandelen wij ongeveer 600 nieuwe patiënten per jaar met deze kankers. Ons multidisciplinaire centrum voorziet in primaire behandeling, behandeling van recidiverende ziekte en ondersteunende en follow-up zorg. Ons hoofd-hals oncologisch centrum is een van het grootste in Nederland en staat bekend om een snel traject van verwijzing tot behandeling, onder andere door het toepassen van digitale video endoscopie. Naast de gebruikelijke behadelingen bestaande uit operaties, bestraling en chemotherapie bieden wij onder andere laserchirurgie, reconstructieve chirurgie (zoals vrije lap chirurgie en aangezichtszenuw reconstructies), immunotherapie, brachytherapie en schildwachtklier procedures (‘sentinel node’).

Sneldiagnose bij hoofd-hals kanker

Als u bij ons komt voor onderzoek naar hoofd-hals kanker, kunnen we u een sneldiagnose geven. U krijgt dan de diagnose binnen een week. lees meer

Sneldiagnose bij hoofd-hals kanker

Als u bij ons komt voor onderzoek naar hoofd-hals kanker, dan heeft u eerst een intakegesprek met een van onze oncologische verpleegkundigen en een arts. Daarna kijken verschillende specialisten naar uw situatie om vast te stellen welke onderzoeken nodig zijn. Die onderzoeken vinden plaats op de dinsdag en woensdag. Op donderdagmiddag komt het multidisciplinaire team bij elkaar om de resultaten van uw onderzoeken te bespreken en een behandelvoorstel te maken. Op vrijdag bespreekt de arts met u de uitslag en ons behandelvoorstel. Houdt u er dus rekening mee dat u op dinsdag, woensdag, vrijdag en eventueel donderdag naar het Radboudumc komt voor onderzoeken en gesprekken.

Screenings­periode

Een specialistisch team onderzoekt uw klachten en bespreekt wat voor u de beste behandeling is. Tijdens de screeningsperiode plannen we binnen een korte tijd de nodige afspraken en onderzoeken. Als alle resultaten van de onderzoeken bekend zijn, maken we met u een vervolgafspraak. lees meer

Screenings­periode

We nodigen u telefonisch uit voor de screening. De eerste afspraak is altijd op dinsdag. Deze afspraak vindt plaats in het Centrum voor Hoofd-Hals Oncologie. De verpleegkundige begeleidt u. Hij of zij geeft u een overzicht met alle afspraken en bespreekt deze ook met u. Wij vragen u de afgesproken dinsdag en woensdag volledig beschikbaar te zijn voor de onderzoeken. Het kan zijn dat donderdagmorgen ook onderzoek wordt verricht. Op dinsdag hoort u van het specialistisch team welke onderzoeken nodig zijn.

De uitslag

Als alle resultaten van de onderzoeken bekend zijn, maken we met u een vervolgafspraak. Tijdens dit gesprek bespreekt uw hoofdbehandelaar met u en uw naasten de uitslagen en het behandeladvies.

Belangrijke informatie

  • U hoeft niet nuchter te zijn.
  • Het verkeer in en om Nijmegen kan druk zijn. Vertrek daarom op tijd.
  • De afstanden binnen het ziekenhuis naar verschillende onderzoeken zijn groot. Neem als u dat nodig heeft bij de parkeergarage of ingang een rolstoel mee.
  • U krijgt van ons een lunch aangeboden.
  • U kunt een tandenborstel meenemen, zodat u uw mond kunt verzorgen voordat u onderzocht wordt.
  • In de wachtruimte van de polikliniek staat een koffieautomaat.
  • In de wachtruimte van de polikliniek kunt u gebruik maken van een kluisje om uw jas of tas op te bergen.
  • Kom dinsdag bij voorkeur samen met iemand. U krijgt veel informatie.
  • Er zijn wachttijden. Als u al langer dan een half uur wacht, meld dit dan altijd aan de balie. Neem bijvoorbeeld een boek mee om de wachttijd te overbruggen.

Europees referentie­netwerk


Naar uw afspraak bij Hoofd-Halsoncologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682

bekijk route

Naar uw afspraak bij Hoofd-Halsoncologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682

Aandoeningen en behandelingen


Orphacodes aandoeningen

Op Orphanet staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen officieel erkend voor dit expertisecentrum. bekijk aandoeningen

Orphacodes aandoeningen

Orphanet is een internationaal erkend classificatiesysteem voor zeldzame aandoeningen. Elke zeldzame aandoeningen in de Orphanet database heeft een uniek identificatienummer. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen officieel erkend voor dit expertisecentrum:

Op de Orphanet website staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties.

Wetenschappelijk onderzoek en onderwijs


Onderzoeken

Binnen ons centrum vindt veel verschillend onderzoek plaats, variërend van basaal tot toegepast klinisch onderzoek. Het meeste onderzoek vindt plaats rond de thema's lymfeklierdiagnostiek en consequenties voor behandeling van de hals, optimalisatie van chirurgische uitkomsten, nazorg en speekselklierkanker.
  • Bij een biopsie bij hoofd-hals kanker verwijdert de arts een stukje weefsel (biopt) uit bijvoorbeeld de neus, keel, mond of oor.

    naar het onderzoek


Onderwijs

Vanuit ons centrum wordt een bijdrage geleverd aan de verschillende medische, verpleegkundige en paramedische vervolgopleidingen.

Samenwerkende afdelingen


Afdeling Medische Oncologie

Op de afdeling Medische Oncologie komen patiënten met kanker die worden behandeld of zijn behandeld met medicijnen. De behandeling gebeurt altijd in overleg met andere specialisten, zoals chirurgen, radiotherapeuten, radiologen en pathologen.

lees meer

Afdeling Mond-Kaak-Aangezichts­chirurgie

De specialisten van de afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie behandelen voornamelijk ziektes en afwijkingen van mond, kaak en aangezicht. Wij behandelen zowel poliklinisch (dagbehandeling) als klinisch (met opname).

lees meer

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer

Afdeling Revalidatie

Het doel van revalidatie is het leren omgaan met of het verminderen van functiebeperkingen. Het gaat om aangeboren functiebeperkingen of om beperkingen als gevolg van een ziekte of trauma. Revalidatiegeneeskunde vormt met ergotherapie, fysiotherapie en logopedie de afdeling Revalidatie. lees meer

Onze mensen

Voor iedere vorm van kanker hebben we in het Radboudumc een gespecialiseerd team met medewerkers uit verschillende disciplines: een multidisciplinair team. Ook als u hoofd-hals kanker heeft, wordt u geholpen door een multidisciplinair team.

  • Medewerkers
  • Intranet