Over het onderzoek

Patiënten met FAP ontwikkelen veel poliepen in de dikke darm. Om te voorkomen dat deze poliepen kwaadaardig worden, is bij u een deel van de dikke darm preventief verwijderd. In de achtergebleven endeldarm kunnen opnieuw poliepen ontstaan. In sommige gevallen kan het nodig zijn om op een later moment de endeldarm alsnog te verwijderen, omdat er teveel en te grote poliepen zijn ontstaan. Uit eerder onderzoek is gebleken dat FAP-patiënten na een behandeling van zes maanden met gastroresistente EPA-FFA-capsules minder poliepen in de endeldarm hadden. EPA-FFA is een zeer zuivere vorm van de natuurlijke omega 3-vetzuren, welke aanwezig zijn in visolie. Het doel van dit vervolgonderzoek is om vast te stellen of twee jaar behandeling met EPA-FFA-capsules leidt tot minder poliepverwijdering vergeleken met een placebo. Een placebo is een medicijn zonder werkzame stof. Het is een ‘nep’-medicijn. Verder wordt gekeken naar de verandering van het aantal en de grootte van de poliepen. Daarnaast worden de veiligheid en de invloed van de behandeling op uw kwaliteit van leven onderzocht.


Voor wie?

Patiënten tussen de 18 en 65 jaar oud, met familiaire adenomateuze polyposis.

Niet elke patiënt komt in aanmerking voor dit onderzoek, omdat er strikte regels zijn aan deelname. Uw behandelend arts kan inschatten of u voor dit onderzoek in aanmerking komt.

Vragen en aanmelden

Als u aan dit onderzoek wilt meedoen, dan kunt u dit bespreken met uw behandelend arts. Uw arts kan beoordelen of u in aanmerking komt en u eventueel doorverwijzen. Ook met vragen kunt u bij uw behandelend arts terecht.

Informatie voor de verwijzer

Wetenschappelijke titel
Randomised, double-blind, placebo-controlled study of the efficacy, safety and tolerability of EPA-FFA gastro-resistant capsules, in patients with familial adenomatous polyposis (FAP).

Contact
Heeft u als verwijzend arts vragen of wilt u nadere informatie ontvangen? Neem dan contact op met de research unit MDL onder vermelding van de titel van deze trial.
 

  • Medewerkers
  • Intranet