Over het onderzoek

Eierstokkanker is een ziekte die bij veel vrouwen weer terugkeert na de eerste behandeling. Op dit moment krijgen de meeste vrouwen dan opnieuw chemotherapie om een langere overleving te bereiken. Helaas zorgt dit vaak voor veel bijwerkingen en niet voor het volledig verdwijnen van de kanker. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe behandelingen. Natural killercellen zouden zo’n behandeling kunnen zijn. Natural killercellen zijn afweercellen die heel gericht kankercellen kunnen doden. Deze cellen zijn al veilig en effectief gebleken bij mensen met leukemie. Met dit onderzoek willen we uitzoeken of het ook veilig gegeven kan worden aan vrouwen met eierstokkanker. In tegenstelling tot bij leukemiepatiënten, zouden we deze cellen het liefst willen geven zonder voorbereidende chemotherapie. Dit laatste is echter nog niet eerder onderzocht en we weten dus niet of dit ook veilig kan.

Daarom vragen we u nu om mee te doen aan onderzoek waarin we de toediening van Natural Killer cellen mét en zonder voorbereidende chemotherapie met elkaar vergelijken. Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken hoe veilig het is om natural killercellen mét en zonder voorbereidende chemotherapie toe te dienen in de buikholte bij vrouwen met teruggekeerde eierstokkanker.

Voor wie

U kunt meedoen aan de INTRO studie als u:

  • Eierstokkanker heeft gehad en nu weer een stijgend CA125 heeft.
  • De ziekte al één keer eerder terug heeft gehad.
  • Tussen de 18 en 76 jaar bent.
  • Nog geen klachten van de teruggekeerde ziekte heeft.
  • De waarde van het CA125 op 2 momenten is gestegen, op zijn minst tot een waarde boven de 35.

Wat houdt het onderzoek in?

U kunt ingedeeld worden in één van de 2 groepen. De eerste groep krijgt alleen de cellen toegediend, de andere krijgt vooraf chemotherapie in de hoop de cellen daarmee beter hun werk te laten doen. Voor het onderzoek doen we extra lichamelijk onderzoek, nemen we bloed af en doen we een CT-scan.

U krijgt een kijkoperatie om een katheter in de buikholte te plaatsen. Via deze katheter dienen we een aantal weken later de cellen toe. U blijft daarna 2 dagen opgenomen. Daarna dienen we via de katheter iedere 2 dagen een stofje toe wat de cellen ondersteunt (IL2). Dat doen we in totaal 6 keer. Er wordt 4 keer vocht uit de buik afgenomen via de katheter om te kijken of de cellen doen wat ze moeten doen. Na 28 dagen wordt de katheter weer verwijderd. Op dag 56 na de celinfusie krijgt u nog een CT-scan en wordt de studie afgerond, waarna u eventueel andere behandeling kunt ondergaan.

Wie doet het onderzoek?

De INTRO studie is opgezet door het Radboudumc in Nijmegen. De studie wordt gedaan door de afdelingen Verloskunde en Gynaecologie, Medische Oncologie en Hematologie samen. Deze studie wordt gesubsidieerd door KWF Kankerbestrijding.

Vragen en aanmelden

Meedoen is vrijwillig. Denkt u over deelname aan de INTRO studie? Of wilt u de uitgebreide schriftelijke informatie? Neem dan contact op met de leden van het onderzoeksteam:

Wij kunnen vrijblijvend een afspraak voor u maken op de polikliniek Gynaecologie of Medische Oncologie, waarin u uitleg krijgt en u uw vragen kunt stellen. Na het gesprek beslist u zelf of u mee wilt doen. Als u meedoet, is uw schriftelijke toestemming nodig. Uw vragen kunt u ook altijd stellen aan uw behandelend arts.

  • Medewerkers
  • Intranet