20 september 2017

Wanneer een kind achterloopt in de ontwikkeling, is altijd de vraag: wat is de oorzaak? Voor het antwoord op die vraag kunt u verwijzen naar het KOALA-spreekuur, speciaal voor diagnostiek bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand.

Van een ontwikkelingsachterstand wordt gesproken wanneer een kind de belangrijkste mijlpalen in sociale, lichamelijke of communicatieve ontwikkeling niet haalt, zeker als dat op meerdere gebieden zo is. Kinderneurologe Jolanda Schieving: “Het gebeurt dat dan eerst nog een paar maanden wordt aangekeken, om te zien of kind toch nog een sprong maakt in de ontwikkeling. Maar wij adviseren om meteen door te verwijzen voor diagnostiek zodra die achterstand duidelijk zichtbaar is. Hoe eerder een diagnose bekend is, hoe beter voor het kind.”

Oorzaken van ontwikkelingsachterstand

Op het KOALA-spreekuur wordt het kind in de eerste afspraak gezien door een kinderarts, metabool arts, neuroloog en klinisch geneticus. Samen met de ouders beslissen zij welk onderzoek gedaan wordt om de diagnose te stellen. Jolanda: “We kiezen natuurlijk het liefst voor snel en weinig belastend onderzoek. We willen snel duidelijkheid bieden.” De meest voorkomende oorzaken zijn een infectie tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld CMV-infectie) of een syndroom ontstaan door verandering in het DNA. “Met een oorzaak op zak, is het veel beter mogelijk om gerichte behandeling te starten, bijvoorbeeld in een revalidatiecentrum.”

Verwijzing

Constateert u bij een kind ontwikkelingsachterstand? Verwijs dan naar het KOALA-spreekuur voor diagnostiek om de oorzaak te achterhalen. Verwijzing is mogelijk via Zorgdomein. Kies daar voor Kindergeneeskunde en vermeld dat het om het KOALA-spreekuur gaat.

Meer nieuws


Passende zorg op de Intensive Care

1 maart 2024

Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.

lees meer

Neusspray voor ernstige depressie

7 november 2023

Patiƫnten met een moeilijk behandelbare depressie kunnen bij de afdeling Psychiatrie terecht voor een behandeling met esketamine neusspray. Deze nieuwe behandeling wordt vergoed door alle verzekeraars.

lees meer

Mindfulness voor jongeren met psychische klachten

3 november 2023

Jongeren die voor hun psychische klachten hulp zoeken, kunnen naar het Radboudumc voor een mindfulness training. Deze wordt in het kader van een studie gratis aangeboden.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet