Nieuws en media De Nieuwe Mens komt uit het lab
Kun je leven maken in het lab? Wetenschappers maken al darmen en zelfs mini-hersenen. Zijn die technologische gemaakte organen hetzelfde als de organen uit ons lichaam? Hoe lang duurt het voordat we een compleet mens kunnen maken?

Op 31 oktober 2018 vond in LUX het tweede debat plaats in de reeks ‘De nieuwe mens’, georganiseerd door het Radboudumc en LUX. In een uitverkochte zaal werden twee wetenschappers door Radboudumc-wetenschapsvoorlichters aan de tand gevoeld over hun onderzoek.

Maurits Kok (TU Delft) vertelde over het maken van synthetische cellen in het lab. Neurowetenschapper Nael Nadif Kasri (Radboudumc) doet onderzoek met mini-hersentjes in kweekschaaltjes. De derde gast was wetenschapsjournalist Esther Thole. Voor haar boek ‘Makers van Leven’ sprak ze met talloze chemici over hun zoektocht naar de fundamenten van het leven.

Eén van de kwesties die de zaal bezig hield: is het mogelijk om ooit onze eigen organen te kweken in een varken, voor de zekerheid als een van onze organen uitvalt. En als het kan, willen we dat dan ook? 

Bekijk de registratie van RN7.

Lees meer over onderzoek naar synthetisch leven