Nieuws en media In de media Bas Bloem donderdag bij Omroep Gelderland
15 mei 2019

Op 16 mei was neuroloog Bas Bloem een uur lang aan bij Omroep Gelderland tussen 10.00 en 11.00 uur om te vertellen over zijn boek over parkinson dat hij samen met acteur Michael J. Fox schrijft.

Omroep Gelderland heeft op radio elke werkdag tussen 10 en 11 uur het onderdeel ‘De Koffiegast’ in het programma Op de koffie. Daarin praat de presentator een uur lang met een gast over één onderwerp.

Bas Bloem was te gast om over zijn boek te praten dat hij schrijft met acteur Michael J. Fox en twee Amerikaanse hoogleraren over de parkinsonpandemie. ‘Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte ter wereld’, zegt Bas Bloem. ‘Dat komt deels door de veroudering, maar ook de industriële vervuiling speelt een rol. In het boek belichten we wat de overheid kan doen, maar ook hoe iemand zelf zijn ziektebeloop kan vertragen, bijvoorbeeld door gezonde voeding en sporten.’

Beluister de uitzending terug: Bas Bloem in Op de koffie, klik op UUR 2

 

Meer nieuws


Radboudumc test noodstroomvoorziening

17 juni 2019

Op 19 juni om 16.00 uur test het Radboudumc de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte storing. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Ziekmakende schimmel maakt ook kunstleer waterdicht Bio Art & Design Award voor ontwikkeling schimmelcoating

14 juni 2019

Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken?

lees meer

Afweercellen herinneren zich een hoog cholesterolgehalte Na verlaging cholesterol blijven afweercellen toch overactief

14 juni 2019

Zelfs als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Bepaalde afweercellen dragen daar mogelijk aan bij. Hun geheugen is de boosdoener, zo schrijven ze in Cell Metabolism.

lees meer

Nieuwe risicofactor voor vaginale schimmelinfec­ties Teveel aan afweerstoffen door defect gen verklaart klachten

13 juni 2019

Veel vrouwen kampen met terugkerende vaginale schimmelinfecties. Het is onduidelijk waarom sommigen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat mutaties in het gen SIGLEC15 hier een belangrijke rol in spelen.

lees meer

Immuuntherapie behandeling toegankelijk voor kankerpatient met zeldzaam tumorprofiel Nieuw vergoedingsmo­del voor behandeling op maat

13 juni 2019

Oncologen, geneesmiddelenproducenten, zorgverzekeraars en het Zorginstituut willen er samen voor zorgen dat patiënten met een zeldzaam moleculair tumorprofiel toegang kunnen krijgen tot de juiste kankergeneesmiddelen

lees meer

Gericht behandelen van zeldzame erfelijke syndromen

12 juni 2019

Het project “ProMiSe” is een van de eerste 17 projecten die financiering krijgen van de Nationale Wetenschapsagenda.

lees meer