BNR Nieuwsradio: Hoe dikke muizen afvallen en een beter geheugen krijgen

28 maart 2017

Vezelrijk voedsel helpt obese muizen af te vallen. En terwijl de muizen vet verliezen, winnen ze iets anders: een beter geheugen.

Dit experiment begint met het vetmesten van muizen. Ze krijgen voer met veel suiker en veel vet, en dan vooral onverzadigd vet. Noem het een MacDonaldsdieet, zegt onderzoeker Ilse Arnoldussen van het Radboudumc. In tegenstelling tot mensen stoppen muizen als ze voldoende gegeven hebben, dus voor dit onderzoek worden aangepaste muizen gebruikt die die rem missen.

De volvette muizen kregen vervolgens butyraat door het voedsel gemengd. Dat bleef een vet en zoet dieet, maar met een extra ingrediƫnt erbij, dat onder andere voorkomt in wortels en pastinaak. Bij vezelrijk voedsel kunnen de bacteriƫn in onze darmen daar ook butyraat van maken.

Er waren aanwijzingen dat dit spul goed zou zijn voor de muizen, omdat butyraat iets te maken heeft met het opslaan van vet, en ook met diabetes type 2. Maar hoe groot het effect was verraste de onderzoekers. Het vet nam af, organen werden gezonder, en ook het geheugen nam toe. Bovendien werkt het tot een jaar of 50 - omgerekend naar mensen jaren.

Een eerste testje bij mensen liet nog niet het zelfde dramatische effect zien. Toch hoopt Arnoldussen wel zoiets te bereiken. Mocht dat lukken, dan moet er nog wel iets bedacht worden op de geur van butyraat, want die is niet echt aangenaam.

inloggen