Nieuws en media In de media Kleefstra syndroom op Radio 1 en NOS Journaal
15 november 2019

Vandaag besteden Radio 1 (tussen 16.00 en 18.30 uur) en NOS Journaal (18.00 en 20.00 uur) aandacht aan onderzoek naar Kleefstra syndroom.

Recent verscheen in Nature Communications een publicatie over onderzoek naar het Kleefstra syndroom met uit huidcellen van patiënten gekweekte minibreintjes. Op deze manier kan zeer persoonsgericht worden onderzocht wat er misgaat in de communicatie tussen de neuronen bij deze vorm van erfelijke ontwikkelingsstoornis. Nael Nadif Kasri en Tjitske Kleefstra (naamgeefster van het syndroom, zie foto) zijn hiervoor vandaag geïnterviewd. Ze laten niet alleen zien dat het ‘minibrein’ van patiënten met het Kleefstra syndroom anders communiceert, maar hebben ook een stof/medicijn gevonden dat (in een kweekbakje!) de haperende communicatie kan herstellen. Dat biedt interessante perspectieven voor vervolgonderzoek.

Radioreportage vanmiddag op Radio 1 tijdens Nieuws & Co. Televisie: uitzending op NOS journaal 18.00 en 20.00 uur.

Meer nieuws


Koos van der Velden in Nieuwsuur

26 november 2019

Emeritus hoogleraar sprak over geboortezorg in Nederland

lees meer

Willemijn van Erp hele week op Radio 1

31 oktober 2019

Specialist ouderengeneeskunde Willemijn van Erp is deze week iedere ochtend op Radio 1 te horen in Spraakmakers. Ze werkt mee aan reportages over patiënten die na ernstig hersenletsel een bewustzijnsstoornis overhouden. Elke dag de nieuwste link naar het radio-item.

lees meer

Onderzoek: is ADHD te voorkomen? Luister terug: universitair hoofddocent Nanda Rommelse op Nieuws&Co, NPO Radio 1

30 oktober 2019

Luister terug: Is het mogelijk om te voorspellen welke kinderen ADHD zullen ontwikkelen? Nanda Rommelse, universitair hoofddocent psychiatrie was te gast bij Nieuws en Co, op NPO Radio 1.

lees meer