Nieuws en media In de media Malarianieuws de wereld over

13 februari 2018

Van de The New York Times tot le Monde: in de eerste week van februari was er volop aandacht in de internationale media voor het malariaonderzoek van Teun Bousema.

Hij gaf meerdere radio-interviews en werd door internationale journalisten voor uiteenlopende media geïnterviewd. 

Bousema publiceerde die week in The Lancet Infectios Diseases én in Nature Communications. De eerste publicatie laat zien dat de toevoeging van de blauwe kleurstof methyleenblauw aan de bestaande malariamedicatie ervoor zorgt dat malariaparasieten met ongekende snelheid worden gedood. Binnen twee dagen zijn patiënten genezen en kunnen ze de parasiet niet meer doorgeven als ze opnieuw door een mug gestoken worden. Enige onhandige bijwerking is dat de urine van de patiënt ook blauw wordt.

De tweede studie onderzocht het effect dat sommige mensen na een malaria-infectie een afweerreactie ontwikkelen die voorkomt dat ze nieuwe muggen besmetten. De antistoffen die deze mensen aanmaken, worden door de mug opgezogen en schakelen in de muggenmaag de malariaparasiet uit. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat één op de vijfentwintig malariapatiënten verspreiding van de ziekte zo voorkomt.