Nieuws en media In de media Nanette Nab en Edith Cup op BNR Nieuwsradio
3 juni 2019

Op BNR Nieuwsradio komen vanavond tussen 19.00 en 19.30 uur ergotherapeut Nanette Nab en hoofd ergotherapie Edith Cup aan het woord over het Radboudumc-programma Energiek.

Beter is een radioprogramma over de zorg. Presentatie is in handen van Harmke Pijpers. Ergotherapeut Nanette Nab en senior onderzoeker en hoofd ergotherapie van de afdeling Revalidatie Edith Cup spreken over het Radboudumc-programma Energiek, dat is ontwikkeld voor mensen met een neurologische aandoening en chronische vermoeidheid.

Over Energiek

Ongeveer tien jaar geleden is op de afdeling Revalidatie van het Radboudumc het programma Energiek ontwikkeld. Het programma wordt multidisciplinair aangeboden, duurt zestien weken en bestaat uit een individuele screening en assessment en vier  modules in groepsverband (Aerobe training, Educatie over fysieke training, Omgaan met vermoeidheid en Duurzame implementatie in het dagelijks leven en terugvalpreventie). In deze laatste module is specifiek aandacht voor sporten en bewegen in de eigen omgeving, over blijven werken en over voeding.
Inmiddels is er wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van het programma Energiek en is bekend welke ingrediënten door patiënten en professionals gewaardeerd worden. Het programma is geïmplementeerd in zowel een revalidatiecentrum als een zorgcentrum in de eerstelijn.

Meer nieuws


Arthur Govaert in het FD over medisch onderzoek en strenge privacyregels

23 september 2019

Strenge regels maken datagebruik lastig voor medisch onderzoek. Hierdoor is grote datapool onmogelijk voor nieuwe ontwikkeling, bijvoorbeeld AI.

lees meer

Parkinsononderzoekers in de media

12 september 2019

Een nieuwe studie van Bas Bloem en promovenda Nicolien van der Kolk is breed opgepikt door de media.

lees meer

Anneke den Hollander bij Radio EenVandaag over lang turen op je beeldscherm

30 augustus 2019

Vanmiddag om 14.50 uur reageert Anneke den Hollander, hoogleraar Moleculaire Oogheelkunde van het Radboudumc, bij Radio EenVandaag op de stelling: ‘Door te lang turen op je beeldscherm kun je blind worden.’

lees meer

Marleen van Gelder vanavond te zien in RTL Nieuws

21 augustus 2019

Marleen van Gelder is vanavond te zien in RTL Nieuws (18.00 en 19.30 uur). Ze spreekt hierin over haar onderzoek naar social-mediaberichten over medicijngebruik tijdens zwangerschap.

lees meer

Marcel Olde Rikkert bij Spraakmakers over toename sterfte tijdens hittegolf: ‘Risico’s ouderen tijdiger onderkennen’

9 augustus 2019

Hoogleraar Geriatrie Marcel Olde Rikkert ziet een toename van het aantal ernstige gevallen tijdens de afgelopen hittegolf. Hij vertelt hierover in radioprogramma Spraakmakers.

lees meer

Helpt mindfulness bij stress? Luister terug: Anne Speckens bij Nieuws en Co

5 augustus 2019

Helpt mindfulness écht tegen stress? Voor het programma Nieuws en Co is Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie en hoofd Radboudumc Centrum voor Mindfulness, geïnterviewd.

lees meer