Nieuws en media Radboudumc doet onderzoek naar psychologische gevolgen coronacrisis
14 april 2020

Vandaag besteedt het Algemeen Dagblad op de voorpagina aandacht aan het onderzoek dat het Radboudumc uitvoert naar de psychologische gevolgen van de coronacrisis. Aan deze internationale studie kan iedereen boven de 18 jaar deelnemen. Namens het Radboudumc is neurowetenschapper Judith van Leeuwen betrokken. Ook RTL Nieuws besteedde aandacht aan het onderzoek.

Niet alleen wordt de fysieke gezondheid van veel mensen bedreigd door het virus, ook economische verliezen, sociale afstand en onzekerheid over de duur en gevolgen van deze situatie zetten onze psyche onder druk. Voorlopige gegevens uit China laten zien dat angst en depressie toenemen als consequentie van de corona pandemie. De verwachting is dat ook in Nederland de psychische klachten de komende tijd zullen toenemen. Dit onderzoek moet uitwijzen welke psychologische mechanismen de mens helpen om te gaan met de coronacrisis.
 
Uit eerder onderzoek is bekend dat de meerderheid van de mensen ofwel mentaal gezond blijft ofwel snel herstelt van psychische klachten tijdens stressvolle periodes. Bij sommige mensen verergeren de psychische klachten, of houden ze heel lang aan, bijvoorbeeld bij PTSS. Momenteel is nog onbekend hoe dit komt. De onderzoekers hopen meer te weten te komen over de manier waarop mensen zich in deze periode staande houden, zodat in de toekomst meer handvatten beschikbaar zijn om mentaal moeilijke periodes door te komen.

Meer nieuws


Podcast ‘Zo leven jij en ik in 2040’

3 mei 2019

Radboudumc-onderzoekers Cindy Nabuurs en Geert Litjens bespreken toekomstige zorg in podcast van Omroep Gelderland.

lees meer

Simone Gouw vanavond bij Editie NL over tandenknarsen

2 mei 2019

Tandenknarsen? Niet naar de tandarts, maar naar de fysio

lees meer

Experiment op onze IC: minder meten, meer kwaliteit een interview door VvAA

27 december 2018

Op onze IC loopt het experiment ZIRE (Zinvolle Registratie). VvAA stelde vragen hierover aan een aantal van onze medewerkers.

lees meer