Nieuws en media In de media Rob ter Horst bij Brandpunt plus
20 mei 2019

Rob ter Horst, PhD student Interne Geneeskunde en Peter Joosten, vertellen hoe ze data over zichzelf vastleggen en wat ze daarmee over zichzelf te weten hopen te komen.

Veel apparaten die we dagelijks gebruiken slaan gegevens op over bijvoorbeeld ons slaapritme, hoeveel stappen we zetten op een dag en wat we graag eten. Er komen steeds meer gadgets en apps bij die zelfs als enige doel hebben dit soort persoonlijke data te genereren. Aanhangers van de Quantified Self-beweging gebruiken die nieuwe technieken om gigantische dataverzamelingen over zichzelf aan te leggen. Ze meten hun bloed- en urinewaarden, leggen hun slaapritme vast, meten hun hersengolven en zelfs hun darmflora. Waarom? Om zichzelf beter te leren kennen. In de derde aflevering van Data Mania vertellen ‘Quantified Selfers’ Peter Joosten en Rob ter Horst, PhD student Interne Geneeskunde in het Radboudumc,  hoe ze data over zichzelf vastleggen en wat ze daarmee over zichzelf te weten hopen te komen.

Bekijk hier de uitzending.

 


Meer nieuws


Parkinsononderzoekers in de media

12 september 2019

Een nieuwe studie van Bas Bloem en promovenda Nicolien van der Kolk is breed opgepikt door de media.

lees meer

Anneke den Hollander bij Radio EenVandaag over lang turen op je beeldscherm

30 augustus 2019

Vanmiddag om 14.50 uur reageert Anneke den Hollander, hoogleraar Moleculaire Oogheelkunde van het Radboudumc, bij Radio EenVandaag op de stelling: ‘Door te lang turen op je beeldscherm kun je blind worden.’

lees meer

Marleen van Gelder vanavond te zien in RTL Nieuws

21 augustus 2019

Marleen van Gelder is vanavond te zien in RTL Nieuws (18.00 en 19.30 uur). Ze spreekt hierin over haar onderzoek naar social-mediaberichten over medicijngebruik tijdens zwangerschap.

lees meer

Marcel Olde Rikkert bij Spraakmakers over toename sterfte tijdens hittegolf: ‘Risico’s ouderen tijdiger onderkennen’

9 augustus 2019

Hoogleraar Geriatrie Marcel Olde Rikkert ziet een toename van het aantal ernstige gevallen tijdens de afgelopen hittegolf. Hij vertelt hierover in radioprogramma Spraakmakers.

lees meer

Helpt mindfulness bij stress? Luister terug: Anne Speckens bij Nieuws en Co

5 augustus 2019

Helpt mindfulness écht tegen stress? Voor het programma Nieuws en Co is Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie en hoofd Radboudumc Centrum voor Mindfulness, geïnterviewd.

lees meer